Ljubljana Letošnja edicija mednarodnega festivala Svetlobna gverila je v znamenju gibanja, zato predstavlja predvsem dela, ki raziskujejo součinkovanje gibanja in svetlobe v razmerju do prostora ter obiskovalca kot soustvarjalca.

Preplet svetlobe in gibanja raziskuje tudi izraelska koreografinja in plesalka Shimrit Golan, ki se bo nocoj predstavila s svojim prvencem The Alpha Project. Shimrit Golan je plesalka, koreografinja, videoumetnica in VJ. Diplomirala je na šoli za uprizoritvene umetnosti WIZO v Haifi in na Kraljevi plesni akademiji ter profesionalni akademiji za sodobni ples CNDC d'Angers v Franciji. Od leta 2002 aktivno sodeluje na področju performativnega gledališča in v interdisciplinarnih skupinah, ki vsebujejo tudi "žive" instalacije, improvizacije in multimedije. Avtorica je povedala, da je predstava The Alpha Project zbirka izpovedi, ki so naslovljene na anonimnega poslušalca. "Izpovedi olajšajo čustveno breme, ustvarjajo varen prostor za stvarno in nestvarno dediščino preteklosti. Zbir pristnih elektronskih sporočil iz zasebne korespondence in izjave, ki se tu razodenejo prvič, pa odkrivajo intimni trenutek za mejami tehnološke dobe."

Prav tako danes bo Svetlobna gverila predstavila projekt Izkušenjsko učenje, ki je nastal v sodelovanju z Visoko šolo za dizajn. Študenti 3. letnika katedre za vizualne komunikacije so v svojem delu obravnavali Weiblova izhodišča svetlobne umetnosti in obenem upoštevali načela konceptov estetizacije ter konceptualizacije Sreča Dragana, pionirja videa in novih medijev. Pri procesu dela se je študij svetlobe, podobe v gibanju in prostorske umestitve prepletel z izkušnjo dela v nastajanju in projektnega koncipiranja artefakta-instalacije. Po besedah organizatorjev so projekti, ki bodo predstavljeni v Kinu Šiška, "raznoliki, avtentični in vsebujejo izkušnje pregleda dela globalnih primerov umetnin ter ustvarjalcev tovrstnih instalacij". nr