Tokrat se ob imenih Goss, Pozzato, Napolitano, Božič, Kump, Haedo... obeta še bolj odprt boj, pravi festival sprinterjev svetovne ravni. Prav svetovni podprvak Martin Goss je prišel v Slovenijo posebno motiviran. "Tokrat sem pred Tourom izbral nekoliko drugačno preizkušnjo. Krajšo, kot sta Dauphine ali Švica, z dvema ravninskima etapama na začetku," je za Cyclingnews, najbolj cenjeni kolesarski spletni medij, napovedal kapetan avstralske ekipe GreenEdge in s tem povečal zanimanje po svetu. Goss želi uigrati sprinterski vlak z Lancastrom in Impeyem. A ne ve, da ima Dolenjska tudi klance.

Čez vasico Dolž pod Gorjanci čaka sprinterje zadnja vzpetina, ki bo z uvodnima vzponoma čez Podmejo in Javorski pil še v Zasavju hudo popestrila prvi dan. "Cela skupina v Novo mesto zagotovo ne bo pripeljala. Čez Draž je stopničast klanec. Že pol minute zaostanka na vrhu pred spustom proti Novemu mestu pa bo neulovljiva razlika in razlike bodo," predvideva taktik Astane Gorazd Štangelj, ki je ob zadnjih pripravah razkril, kakšne vloge bo dodelil v pomoč Slovencema. "Na Boruta bo usmerjena glavna pozornost. Dva ga tudi čakata, da mu pomagata loviti čelo skupine, če bo treba. Janija ne bomo utrujali posebej, o boju za generalno bomo pa razmišljali kasneje," je razkril med koordiniranjem priprav v Termah Čatež in še enkrat, ne iz prijateljske geste, znova opozoril na Kumpa in Adrio Mobil.

Prav "Dolenjska puščica" je nemara najboljši hribolazec med slednjimi. In strateg Milan Eržen, ki mu bo premagati Štanglja tudi poseben izziv, se bo predvidoma poskušal z visokim ritmom otresti dela konkurence. Če to ne bo uspelo, bo ključen prihod na Kandijski most. Leon Štukelj mora bodočega zmagovalca pozdraviti med prvimi v koloni (beri: med prvimi pripeljati na most). To Pozzato (2002), Božič (2006) in Kump (2009) kot zmagovalci v teh letih na Glavnem trgu že vedo.