Ljubljana Danes se začenjata mednarodna festivala z dolgo tradicijo, in sicer Poletje Imago Sloveniae 2012 ter Poletje v Stari Ljubljani. Po besedah organizatorjev je programska ponudba festivalov "zasnovana predvsem na klasični glasbi iz različnih obdobij, v zadnjih letih pa je del programa namenjen tudi jazz in etno glasbi". Festivala organizira Ustanova Imago Sloveniae v sodelovanju z Društvom za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, koncerti bodo letos potekali v devetnajstih slovenskih občinah in krajih, na njih pa se bo predstavilo 340 glasbenikov iz 18 držav.

Osrednji del programa bo obsegal vrsto vrhunskih klasičnih koncertov, med drugimi bodo nastopili kitarist Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugalska), madžarska zasedba pozavn Four Bones Quartet, iz Španije pa prihaja duo Sinkro z repertoarjem, ki obsega tako južnoameriško kot špansko glasbo. Ljubitelji klavirske glasbe bodo lahko med drugimi prisluhnili štiriročnemu koncertiranju portugalsko-japonskega Dua Music Orba, enega vidnejših klavirskih duov sodobne glasbene scene, in priznanemu klavirskemu Duu Audi Tescarollo iz Brazilije. Organizatorji so povedali, da so posebno pozornost tudi letos namenili mladim obetavnim slovenskim in tujim glasbenikom, ki so jih uvrstili v sklop ciklusa Mladi talenti, v sklopu jazz koncertov pa bodo nastopile številne uveljavljene zasedbe, med drugimi ena najboljših evropskih jazzovskih pianistk Anke Helfrich iz Nemčije, etno-jazz zasedba Bratko Bibič & The Madleys in prvi glas slovenskega jazza Mia Žnidarič.

Na nocojšnjem večeru ob odprtju bo nastopil Trio Arbós, vodilna komorna zasedba v Španiji. Trio sestavljajo Miguel Borrego (violina), José Miguel Gómez (violončelo) in Juan Carlos Garvayo (klavir), na njihovem repertoarju pa so tako dela klasičnih in romantičnih kot tudi sodobnih skladateljev, ki so zasedbi posvetili nekatera od svojih del. nr