Danes bodo pokazali, kaj si lahko slovenska atletika obeta od junijskega evropskega prvenstva v Helsinkih in tudi olimpijskih iger v Londonu.

Največ oči bo usmerjenih v Primoža Kozmusa, ki je po precej slabšem startu sezone pred slabimi tremi tedni v Slovenski Bistrici, kot je pričakoval, povlekel prve poteze in dal košarico trenerju Marjanu Ogorevcu. Brežičan je tudi spremenil tekmovalne načrte v sezoni, tako da bo na tekmah viden precej manj, kot je imel v načrtu, ki ga je obelodanil maja v rojstni Brestanici. Kozmusovi tekmeci bodo natanko tako močni, kot jih v tem trenutku potrebuje. Nemec Markus Esser (četrti z lanskega SP v Daeguju), Dilšod Nazarov (Tadžikistanec je Kozmusa z osebnim rekordom premagal lani v Zagrebu, ko je slovenski metalec prvič in edinkrat na tekmovanju po vrnitvi na atletske steze zalučal kladivo prek 80 metrov) in Kuvajtčan Mohamed Al Zinkawi so metalci, ki bodo morali občutiti Kozmusovo moč. V tem primeru se ga bodo v nadaljevanju sezone lahko bali tudi metalci prve lige svetovnega meta kladiva, ki pa jih letos v Velenju ne bo.

Prva slovenska sedemdesetmetrašica v metu kladiva Barbara Špiler bo imela tekmico v dvakratni svetovni prvakinji Kubanki Yipsi Moreno. Mariji Šestak in Snežani Rodič, ki lovi normo A za nastop na OI (14,30 m), bosta v troskoku delali družbo svetovna prvakinja v dvorani Britanka Yamile Aldama (letos že 14,82) in naturalizirana Belgijka Svetlana Bolšakova (letos 14,55). Po dveh letih odsotnosti zaradi poškodbe se bo na slovenskih stezah predstavila Sonja Roman, ki je letos že v drugem teku na 1500 metrov dosegla olimpijsko normo B, njen cilj pa je tek pod štirimi minutami in šestimi stotinkami, kolikor znaša norma A. Prekmurka bo imela izjemno konkurenco, saj bo v teku na 1500 metrov nastopila tudi aktualna olimpijska prvakinja Nancy Langat. Tudi Slovakinja Lucia Klocova in Poljakinja Lidia Chojecka sodita v evropski vrh, tako da bo imela Sonja Roman res lepo primerjavo, kam trenutno sodi.

Marina Tomič je poleg Sonje Roman ena redkih, ki je v tej sezoni od slovenskih atletov pozitivno presenetila in se v teku na 100 metrov z ovirami približala meji 13 sekund, ki sicer v disciplini atletinje Kladivarja v svetovnem smislu ne pomeni finalnih uvrstitev na največjih tekmovanjih. Tomičeva bo imela ob sebi na startu atletinje, ki so v svoji karieri že večkrat tekle pod 13 sekundami in tudi osvajale kolajne na največjih tekmovanjih. To so Irka Derval O'Rourke, ki jo je Tomičeva presenetila lani v Izmirju, Čehinja Lucija Škrobakova in Avstrijka Beate Schrott. Gledalcem se bo predstavil tudi najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar, ki je v Velenju vedno rad nastopal, ta mesec pa potuje po evropskih mitingih, na katerih se mu štoparica na 100 metrov ustavlja precej počasneje, kot bi si želel. Osovnikar je v Velenju dosegel nekaj bleščečih zmag, tokrat pa bo imel ob sebi na startu Britanca Daniela Talbota in Jamajčana Ainsleyja Waugha.

Velenjčani so ob predstavitvi mitinga povedali, da so imeli pri pridobitvi slovitih imen nekaj težav, saj bo ta konec tedna po Evropi kar 18 državnih prvenstev, na katerih morajo atleti tekmovati. Pozitivna stvar je bila povečano povpraševanje predstavnikov Velike Britanije, ki so v olimpijski sezoni odlično pripravljeni.

Odprtje 17. mednarodnega mitinga, ki ima edini v Slovenijo oznako Evropske atletske organizacije (EAA), bo ob 19.50. Met kladiva za ženske se bo začel ob 18.uri , za moške pa ob 20.25.