Po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) poskuša ministrstvo mimo dogovorjenih in "nenazadnje zakonsko določenih" načinov socialnega partnerstva vpeljati spremembe v osnovnih šolah s spremembami pravilnika o šolskem koledarju, v katerega je "podtaknilo" tudi člen, ki neposredno posega na področje standardov in normativov.

O podrobnostih bodo sicer predstavniki Sviza spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci, za STA pa so danes pojasnili, da je v pravilniku, ki sicer med drugim predvideva tudi ponovno delitev zimskih počitnic po regijah, problematičen peti člen. Slednji naj bi drugače določal obveznosti in opredeljeval dolžino ure ter trajanje popoldanskega in jutranjega varstva, na njegovo vsebino pa so jih opozorili člani sindikata.

Vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu Bojan Brezigar pa je zatrdil, da okvirni zakon o šolstvu točno določa pristojnosti Sviza in pristojnosti ministrstva. Tako se po njegovih besedah o področju normativov in standardov res morajo dogovarjati s sindikatom, zadeve v zvezi z organizacijo šole pa da so v pristojnosti ministrstva. "Sviz si v zadnjem času jemlje nekatere pristojnosti, ki jim ne pripadajo," je poudaril.

Ob tem je Brezigar še dejal, da se pogovori o standardih in normativih v šolstvu v okviru socialnega sporazuma še niso začeli, čeprav je minister Žiga Turk na ponedeljkovi seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da v okviru socialnega partnerstva te dni že poteka dialog.

Postopek usklajevanja vsebine socialnega sporazuma 2012-2016 se namreč nadaljuje na ravni sedmih delovnih skupin, ki jih sestavljajo po trije predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov, vodijo pa jih državni sekretarji. Dokument bodo usklajevale vsaka na svojem področju.

Pogajanja v okviru skupine Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja bi se morala začeti v torek, vendar je delodajalska stran sporočila, da se jih ne bo udeležila, ker se ne strinja s sestavo posameznih skupin. Državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje Mojco Škrinjar so v skupnem pismu opozorili, da je bil 28. maja na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) sprejet sklep, ki določa, da pogajalska skupina posameznega partnerja ESS za posamezno delovno skupino lahko šteje največ tri člane.

Po pregledu seznama članov pa so delodajalci ugotovili, da število pogajalcev na strani delojemalcev v posameznih skupinah presega dogovorjeno število. Zato so Škrinjarjevo in tudi ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka obvestili, da se "do prejema jasnega odgovora" glede neizpolnjevanja sprejetega sklepa ne bodo udeleževali nadaljnjih sestankov te ali drugih delovnih skupin.