Kot je ob današnji žalni seji, ki sta se je udeležili tudi Minattijeva žena Lojzka Špacapan in hči Katarina, povedal konjiški župan Miran Gorinšek, je bil Ivan Minatti velik človek, humanist in velik pesnik. Kot je dodal, je bil Minatti izjemno ponosen na dejstvo, da je bil rojen in da je nekaj otroških let preživel v Slovenskih Konjicah.

"Vse do poznih let se je vselej deklariral za Konjičana in Štajerca. Z njegovo smrtjo smo izgubili častnega občana in velikega človeka in prijatelja. Tudi po številu vpisov v žalno knjigo lahko vidimo, kako priljubljen je bil med Konjičani. Vedno se ga bomo spominjali kot vedrega človeka," je dejal Gorinšek.

Minatti, eden najpomembnejših in najznačilnejših pesnikov prvega povojnega rodu in tipični predstavnik povojnega intimizma, se je rodil v Slovenskih Konjicah. Preko svojih pesmi je razkrival stiske sodobnega človeka, njegovo resignacijo in melanholijo.

Med njegove najbolj znamenite pesniške zbirke sodijo Pa bo pomlad prišla (1955), Bolečina nedoživetega (1964, 1994), Ko bom tih in dober (1973), Pesmi (1980) in Prisluškujem tišini v sebi (1984). Minatti je med drugim prejel Prešernovo in Sovretovo nagrado.

Pogreb Ivana Minattija bo v petek, 15. junija, na ljubljanskem pokopališču Žale.