Nekdanja izvršna direktorica pri Murdochovi časopisni hiši News International je na današnjem kratkem predhodnem zaslišanju na londonskem sodišču potrdila le svoje ime in naslov.

Na sodišču se je sicer pojavil tudi njen soprog Charlie Brooks, ki je tako kot Rebekah s četverico soobtoženih obtožen zarote za oviranje sodne preiskave v okviru afere z vdiranjem v telefone posameznih britanskih osebnosti.

Med obtoženimi so se znašli še osebna asistentka Brooksove Cheryl Carter, Mark Hanna, vodja varnostne službe pri News International, britanski podružnici Murdochovega medijskega imperija News Corporation, šofer Brooksove Paul Edwards in Daryl Jorsling, osebni varnostnik Brooksove. Šesterica mora znova na sodišče 22. junija.

Brooksovi, ki vse obtožbe zanika, v primeru obsodbe v najslabšem primeru grozi dosmrtni zapor, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Kot trdi tožilstvo, je Brooksova iz arhiva News International odstranila več škatel z dokumenti ter skušala pred policijo skriti različne dokumente, računalnike in drug material.

Brooksova in njen soprog sta bila vnovič aretirana marca. Prvič so Brooksovo aretirali že julija lani zaradi obtožb o telefonskem prisluškovanju in podkupovanju javnih uslužbencev, izpuščena pa je bila po plačilu varščine.

Brooksova je po prvi aretaciji odstopila z mesta izvršne direktorice News International in odgovorne urednice tabloida News of the World, ki ga je njegov lastnik Murdoch zaradi škandala ukinil.

Cilj preiskave afere, ki jo vodi upokojeni sodnik Brian Leveson, je sicer odkriti, ali so tesni stiki med mediji in politiki služili prikrivanju nezakonitih praks, kot je vdiranje v telefone. Poročilo pa bo komisija objavila oktobra.

Pred komisijo, ki preiskuje omenjeno afero, je danes pričal podpredsednik britanske vlade Nick Clegg, v četrtek pa bo tudi premier David Cameron.

Clegg je sicer ločeno napovedal, da njegovi liberalni demokrati ne bodo podprli konservativcev pri današnjem glasovanju v parlamentu. Opozicijski laburisti namreč zahtevajo preiskavo zoper britanskega ministra za kulturo, medije in šport Jeremyja Hunta zaradi njegove povezave z Murdochovimi lobisti.

Glede na ugotovitve Levesonove komisije vrsta elektronskih sporočil namreč razkriva, da so iz Huntovega kabineta uhajale informacije v Murdochovo družbo News Corporation glede prevzema plačljive televizije BSkyB.