Kot so pojasnili Saabovi stečajni upravitelji, je novi lastnik kupil "glavno premoženje" družb Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain in Saab Automobile Tools. Kolikšno vsoto so iztržili za problematičnega avtomobilskega proizvajalca, niso razkrili.

Družba NEVS je v 51-odstotni lasti hongkonškega specialista za alternativne vire energije National Modern Energy Holdings. 49-odstotni lastnik je japonsko investicijsko podjetje Sun Investment.

Ambicija novega lastnika je na podlagi modela Saab 9-3 ustvariti električni avtomobil z uporabo napredne japonske tehnologije. Avtomobil naj bi prišel na trg konec leta 2013 ali v začetku leta 2014.

Dolgoročnejša strategija predvideva, da bo NEVS postal "vodilni proizvajalec električnih vozil". Proizvodnja bo še naprej potekala v Saabovi tovarni v mestu Trollhaettan na jugozahodu Švedske.

Saab je predlog za stečaj vložil 19. decembra. Na robu bankrota je bil že, ko ga je ameriški avtomobilski proizvajalec GM leta 2010 prodal nizozemski družbi Swedish Automobile - takrat še Spyker - za 400 milijonov dolarjev.

Za Saab so bili zainteresirani kitajski investitorji, podjetje Zheijang Youngman Lotus Automobile, vendar je posel propadel zaradi nepopustljivosti GM. Ta namreč ni dovolil prenosa tehnoloških licenc. Stečaj je bil tako edina možnost za podjetje, katerega premoženje je po aprilskih ocenah pokrilo le tretjino njegovih dolgov.