Spominska slovesnost bo potekala jutri, 14. junija, udeležili pa se jo bodo tudi slovenski ambasador v BiH Andrej Grasselli, župan Sarajeva dr. Alija Behmen ter predstavniki Društva novinarjev Slovenije in Mladine, za katero je Štandeker poročal iz bosanske vojne.

V napadu, v katerem je pred 20 leti življenje izgubil slovenski novinar in fotograf, je bila ranjena tudi ameriška fotoreporterka Sterna in Newsweeka Jane Schneider. Slednja je kasneje medijem zaupala, da sta s Štandekerjem poskušala priti do točke, od koder bi lahko fotografirala bližnjo vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

Ranjena Štandekerja in Schneiderjevo so prepeljali v bolnišnico Pale, kjer je slovenski fotograf in novinar po nekaj urah umrl. Bosanski mediji so poročali, da so Štandekerja poskušali prepeljati v sarajevski klinični center, a so vojaške oblasti bosanskih Srbov pri barikadi na Mojmilu to preprečile in novinarja prepeljale na Ilidžo, od tam pa proti Palam. Med potjo naj bi podlegel poškodbam.

Štandeker je med vojno poročal tudi iz obkoljenega Vukovarja in Dubrovnika. Umrl je star 30 let, slovensko predsedstvo pa ga je leta 1992 posthumno odlikovalo s častnim znakom svobode. Na spominskem obeležju v Dobrinji je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila: "Rad imam mesta, ne pa tudi tistih, ki jih uničujejo."