Kot je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila direktorica prodaje pri družbi Manpower Romana Šercelj, je neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo povečanje, in delodajalcev, ki načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih - upadla v vseh panogah z izjemo ene.

Nemški delodajalci so po njenih besedah precej previdni in že v naprej napovedujejo odpuščanja v velikih podjetjih, kot so Bayer, Opel in Osram.

Četudi je mogoče v Nemčiji govoriti o upadu optimizma delodajalcev, pa položaj vendarle ni tako negativen, je opozorila Šerčljeva. V tej luči je pojasnila, da bo po napovedi vsak osmi od desetih delodajalcev v tretjem trimesečju ohranil obstoječo kadrovsko strukturo znotraj podjetja. Bo pa manj zaposlovanja, je dodala.

Predstavnica družbe Manpower je poudarila še, da položaj v Nemčiji pomembno vpliva tudi na slovensko gospodarstvo, "saj je Nemčija za nas pomemben izvozni trg". "Sploh padec v avtomobilski industriji se odraža tudi v naši proizvodni panogi," je dejala.

Glede na to, da je za slovensko proizvodno panogo ključnega pomena slovenska avtomobilska industrija, je padec neto napovedi zaposlovanja te panoge v tretjem trimesečju glede na predhodno četrtletje v Sloveniji pripisala prav zmanjšanemu povpraševanju iz Nemčije in Italije.

"Nobenega dvoma ni, da trenutno zaskrbljujoče stanje in negotovost v Evropi odločno vplivata na delodajalce vseh globalnih trgov, rezultati iz Nemčije, kjer se trg postopno šibi že štiri četrtletja zapored, to še dodatno potrjujejo," raziskava navaja besede predsednika uprave podjetja Manpower Group Jeffreya A. Joerresa.