Humer je prejemnik več odlikovanj in priznanj, med njima sta zlata plaketa Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS za življenjsko delo v kulturi ter red za zasluge, s katerim ga je marca letos za izjemno zaslužno, obsežno in javno pomembno delo v kulturi odlikoval predsednik republike Danilo Türk.

Jože Humer je v 80. letih minulega stoletja kot pravnik na tedanjem ministrstvu za kulturo skrbel za pravno urejenost in organizacijsko delovanje kulture. Bil je tudi med prvimi, ki so društveno delovanje dvignili nad ideološkost in kulturna društva obravnavali kot enakovredne soustvarjalce slovenske kulturne samobitnosti, so marca zapisali v utemeljitvi odlikovanja.

Humer, po duši kulturniški aktivist, je že kot študent sodeloval pri oblikovanju kulturnega življenja v društvu Akademik. Predvsem je bil dejaven na glasbenem področju. Ustanovil in vodil je vrsto zborov, med drugim APZ Tone Tomšič, zbor ljubljanskih srednješolcev Veter, oktet Gallus in Ljubljanske madrigaliste.

Bil je tudi predsednik Glasbene mladine ljubljanske, sodeloval je pri prenovi Glasbene matice in bil predsednik Zveze kulturnih organizacij Slovenije. Hkrati se je kot prevajalec libretov ter besedil za samospeve in zbore uvrstil med avtorje z izrednim smislom za spevnost jezika in usklajenost besedila s pevsko frazo. Je avtor skoraj 1000 prevodnih, pa tudi izvirnih besedil te vrste.