Navdih iz rezijanske pesmi

"Oktobra bo Maribor pravo gledališko mesto," je nad napovedanim programom festivala navdušen Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Pri tem je izpostavil dejstvo, da je Borštnikovo srečanje letos tesno povezano z Evropsko prestolnico kulture, saj je zavod Maribor 2012 koproducent mednarodnega programa in otvoritvenega dogodka.

"Za svečano odprtje smo tvegali in smo se prvič v zgodovini lotili koproduciranja izjemnega glasbeno-gledališkega dogodka," je bila včeraj zadovoljna Alja Predan, umetniška direktorica Borštnikovega srečanja. Festival bodo namreč odprli s predstavo When the mountain changed its clothing (Ko se je gora preoblekla) v režiji slovitega nemškega režiserja Heinerja Goebbelsa v sodelovanju s Karmino Šilec in zborom Carmina Slovenica. Premiera bo septembra v Bochumu, nato se bo ta glasbeno-gledališka freska selila v Slovenijo. When the mountain changed its clothing črpa svoj navdih iz rezijanske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin.

Zgodbe o moči gledališkega izraza

"Predstavam, uvrščenim na letošnji festival, gre bolj kot za zgodbe o posameznikih za moč gledališkega izraza," je razložil selektor Primož Jesenko. Tekmovalni program šteje dvanajst predstav, v spremljevalnem programu, ki ga je oblikoval v sodelovanju z Aljo Predan, pa jih je enajst. "Predložena bera predstav s svojo sodobnostjo, razvitostjo in kompleksnostjo še utrjuje vtis, da gledališki medij na Slovenskem ni v povojih," je ocenil. "To pa kljub temu, da utegnejo kadrovske rošade s političnim predznakom pustiti globlje posledice na gledaliških okoljih, kot bi si utegnili misliti."

Po njegovih besedah spremljevalni program predstavlja profilirane avtorje, estetike v pospešenem oblikovanju in predstave, ki s svojimi potezami naslavljajo tudi mlado generacijo, ki jo je treba motivirati za gledališče. Selektorja je razveselilo, da so se na festival prijavljali tudi producenti, ki se pred desetletjem še niso videli med pretendenti za uvrstitev na Borštnikovo srečanje. "To kaže, da se je podoba festivalske selekcije kot togega slonokoščenega stolpa razrahljala," meni Jesenko. V okviru EPK se bo odvil tudi mednarodni program Mostovi, v katerem bo poleg Goebbelsove še šest predstav gledališč iz Hrvaške, Poljske, Češke, Nemčije in Srbije. Programski sklop Fokus pa bo letos posvečen Češki, je napovedala Predanova. Nastaja v sodelovanju z Inštitutom za umetnost in gledališče iz Prage, potekal pa bo med 22. in 24 oktobrom.