Še včeraj pa ni kazalo tako. Marsikateri kraj v Sloveniji je presenetila toča. Na Agenciji RS za okolje so izdali opozorilo za jugozahodni del države, kjer je bilo tudi največ težav. Močan dež je prebil stekleno streho nad stopniščem koprske mestne hiše in voda je zalila nekaj pisarn. Na koprski občini so pojasnili, da večje škode niso utrpeli in da županova pisarna ni bila poškodovana. Gasilci so posredovali še v nekaj primerih udara strele, podrtih drevesih in poplavljenih kleti. Poškodovanih ni bilo.

Na ljubljanskem območju ni bilo večjih težav, se je pa zaradi strele, ki je udarila v vozno mrežo in povzročila izpad napajanja, na progi med Kranjem in Ljubljano ustavil železniški promet. V tem času je bil za potnike organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Marko Tancar s Slovenskih železnic je zagotovil, da večje škode ni bilo, saj je imel manjšo zamudo samo mednarodni vlak. Okvaro so hitro sanirali, je še povedal Tancar.

"Junij je vedno nekako med pomladjo in poletjem in tudi letošnji ni nič posebnega," je ob tem zagotovil Gregorčič. Mogoče je bila prva polovica meseca, vključno z včerajšnjim dnem, res bolj namočena, a se bo po njegovih besedah povprečje v drugi polovici, ki bo sončna in vroča, izravnalo.

Tudi naslednji meseci bodo predvidoma precej povprečni. "Čeprav so dolgoročne napovedi zelo nehvaležne," opozarja Gregorčič, "predvidevamo, da bodo prihajajoči meseci najbolj vroči v jugovzhodni Evropi, medtem ko bodo temperature na zahodu celine povprečne." Vročinskih valov bi bili tako lahko deležni tudi v Sloveniji.