Organizatorji z Bogdanom Finkom so namreč uslišali željo Janija Brajkoviča, najboljšega slovenskega kolesarja vseh časov, da se bo po letu 2005 vrnil s "slovensko" Astano na domačo dirko. Karavana bo zavila na Dolenjsko, v petek v Belo krajino do Metlike. Kraljevska trasa s tremi prelazi čez Soriško planino in Pokljuko ima dovolj klanca, da na cilju v Škofji Loki Brajko ne bo pripomnil kot let 2005 na Vršiču, ko je kot peti v cilju izdahnil: "Klanec je bil vsaj štiri kilometre prekratek". Dobrih 17 kilometrov dolga vožnja na čas v Ljubljani pa bo sploh kot nalašč za Brajkoviča, ki kot sedmi na nedeljo končanem Kriteriju Dauphine prihaja s potrjeno vrhunsko pripravljenostjo. To je podlaga, s katero bo v četrtek iz Celja proti Novemu mestu karavana začela 566 kilometrov dolgo štiridnevno preizkušnjo.

Zasedba na letošnji dirki, s petimi ekipami ProToura, štirimi Pro kontinental ter petimi z licenco kontinental s slovenskimi Adria Mobil, Sava in Radenska vred, je najbolj zveneča doslej. Z 2005 se niti približno ne more več primerjati. "Če je bilo še tri leta nazaj le Liquigas in Lampre, imajo sedaj praktično vse ekipe izredno močne in zveneče posameznike, ki želijo narediti rezultat," pravi Koren. Z vodstvom ekipe in kolesarji, tudi Carusom, Agnolijem, Bodnarjem, se je že dogovoril, da bo dobil kapetansko podporo. Omenjeni vodonosci so cel veliki italijanski Giro "vlekli" Ivana Bassa. "Upam, da bom izboljšal lansko šesto mesto. Ni cilj na Golteh, trasa mi bolj ugaja. S kolesarji Save sem jo prevozil. Proti hribolazcem imam prednost zadnji dan. Tudi s tako močjo kot na Dauphine pedala doslej še nisem vrtel," je motiviran Primorec iz Budanj pri Vipavi, ki mu je vodstvo ekipe v želji po sproščenem nastopu že potrdilo nastop na njegovem že tretjem Tour de France. Prav nič se ne boji lanskega zmagovalca Diega Ulissija, ki bo vodil ekipo Lampre, Bruna Piresa iz Saxo Bank… Bolj pa je dvignil obrvi, ko je na startni listi videl hribolazca Domenica Pozzoviva in Gianluca Brambillo iz Colnaga.

Lanski nosilec majice najboljšega po etapnih uvrstitvah, ki je bil spredaj v kronometru, sprintu in v gorah, je seveda posebej opozoril na izredno motivirane kolesarje slovenskih ekip. O taktiki? "Teorij je mnogo. Mislim, da bodo moji lahko kontrolirali. Moč je," je samozavesten. Prav tako dobro ve, da bo vsaj proti Novemu mestu in Metliki veliko sprinterjev imelo svoj interes, trasa pa tudi po njegovem obeta izredno zanimivo in do konca negotovo dirko.