Poletje oziroma čas načrtovanja zasluženih počitnic in potovanj je tu. Če boste odšli na počitnice z malčkom, je treba potovanje še toliko natančneje načrtovati. Da bi se izognili različnim nevšečnostim, se najmanj šest tednov pred potovanjem z otrokom po predhodni napovedi oglasimo v ambulanti za potnike pri območnem zavodu za zdravstveno varstvo. Tam nam bo zdravnik epidemolog glede na otrokovo zdravstveno stanje svetoval ustrezen potovalni načrt, prav tako bo opravil morebitna cepljenja in predpisal zdravila.

Zdravila za zniževanje telesne temperature

Najprimernejši je paracetamol v obliki svečk oziroma sirupa, ki se prodaja pod različnimi komercialnimi imeni. Med posameznimi odmerki morajo preteči vsaj štiri ure, predpisanega odmerka pa se glede na starost ne sme nikoli prekoračiti, ker zdravilo v prevelikih odmerkih škoduje jetrom.

Zdravila proti driski

Za otroke je driska zelo nevarna, saj se hitro izsušijo, kar pa lahko vodi v odpoved ledvic. Pomembno je, da izgubljeno vodo in elektrolite nadomestimo z uporabo peroralnega praška za rehidracijo.

Zdravila proti zaprtju

Dojenčkom se v čaj doda za noževo konico laktoze. Večjim otrokom pa pri zaprtju, ki traja že več dni, v zadnjično odprtino vstavimo svečko za odvajanje. Nikoli pa ne dajajmo odvajalnih čajev, saj povzročajo hude krče.

Zdravila proti potovalni slabosti in bruhanju

Na voljo je več farmacevtskih pripravkov. Za otroke, ki so starejši od šest let, se lahko odločimo za uporabo naravnega zdravila iz korenine ingverja.

Sredstva za zaščito pred soncem

Nikakor ne gre pozabiti na: zdravila za blaženje simptomov alergij in pikov žuželk, repelente za otroke, mleko z dodatkom pantenola za nego po kopanju in seveda sredstva za dezinfekcijo in čiščenje ran.

Otrok nikoli ne izpostavljamo neposrednemu soncu, še posebno pa ne med 11. in 17. uro. Vedno tudi poskrbimo za to, da so zaščiteni s pokrivalom, sončnimi očali in obleko. ss, ed