Bliža se čas, ki ga večina med nami že težko pričakuje - čas počitnic, dopustov in brezskrbnih dni, ki jih bomo preživeli s svojimi najbližjimi. Ne glede na to, kam se bomo podali, je dobro, da s seboj vzamemo najnujnejše stvari, ki nam bodo omogočile brezskrbno uživanje.

Potovalna lekarna

Pred odhodom na pot nikar ne pozabite na dokumente, urejeno zdravstveno zavarovanje in zdravila, ki jih redno jemljete. Prav tako je pametno premisliti, katere zdravstvene tegobe vas na dopustu najlažje doletijo. Na podlagi tega si zagotovite ustrezna zdravila ali pripravke. Skrbno pripravljena vsebina potovalne lekarne vas lahko na potovanju reši marsikatere nevšečnosti in vam omogoči brezskrbno preživljanje prostega časa. Seznam stvari, ki sodijo v potovalno lekarno, se razlikuje od družine do družine, odvisen pa je tudi od tega, kam se odpravljamo. Pa vendar lahko na splošno povemo, česa zares ne gre pozabiti.

- Zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam:

zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebno primerne oblike, ki omogočajo jemanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali žvečimo. Za otroke na pot vzamemo sirupe ali svečke.

- Zdravilo proti prebavnim težavam (zaprtje ali driska):

ob zastrupitvi s hrano in pijačo je učinkovito medicinsko oglje, ki nase veže strupe in zapira. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo tudi odvajalo.

- Rehidracijski prašek:

ob driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Prav nam bo prišel tudi ob povečanem znojenju na bolj aktivnih počitnicah.

- Tablete za prečiščevanje vode:

na tveganih območjih lahko občutno zmanjšajo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve.

- Zdravilo proti potovalni slabosti.

- Zdravila proti alergijam v obliki tablet:

alergijske reakcije na koži lajšajo tudi nekateri geli oziroma mazila.

- Prva pomoč:

vsebovati mora sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice. Na voljo so tudi že sestavljeni osebni kompleti prve pomoči.

- Termometer.

- Zaščita pred soncem:

v poletnih dneh je zaščita pred soncem nujna. Glede na kožo in izbrani kraj izberite ustrezen zaščitni faktor. Za zaščito najmlajših uporabite posebne, njim namenjene izdelke z zelo visoko zaščito. Močna zaščita je priporočljiva tudi v krajih, ki so bolj izpostavljeni ultravijoličnim žarkom (izpostavljenost merimo z UV-indeksom, podatke za posamezen kraj pa lahko najdemo na spletu).

- Zaščita pred piki insektov (komarji, klopi itn.):

ob upoštevanju območja, kamor potujemo, lahko izberemo med različno intenzivnimi repelenti. Na trgu obstajajo številni zelo učinkoviti naravni repelenti, za še močnejšo zaščito pa so na voljo sintetični pripravki. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov. Še zlasti v bolj izpostavljenih delih sveta je treba zaščiti pred insekti posvetiti posebno pozornost.

- Mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.

- Pršila za rane.

- Pripomočki za odpravljanje težav z zamašenimi ušesi.

Najpogostejše dopustniške težave

Dejstvo je, da smo med počitnikovanjem bolj izpostavljeni zdravstvenim težavam, a glede na to, da med počitnicami navadno spremenimo prehranske in higienske navade ter dneve večinoma preživljamo na prostem, to niti ni presenetljivo. Poglejmo, katere so najpogostejše težave, ki nas utegnejo doleteti na dopustu.

Prebavne težave

Driska največkrat mine sama od sebe, skrbeti je treba samo za nadomeščanje izgubljene tekočine in mineralov, najbolje z uživanjem rehidracijske raztopine. Za dodatno zdravljenje dojenčkov in otrok, pa tudi odraslih, priporočamo pripravke z mlečnokislinskimi bakterijami v obliki kapsul, ki so na voljo v lekarnah brez recepta.

Alergije

Tudi sončni žarki lahko povzročajo alergične reakcije. Izpuščaj traja nekaj dni in največkrat mine sam od sebe. Pri alergiji na sonce ne gre za neposredno imunsko reakcijo na sončne žarke, temveč na snovi, ki nastanejo ob razkroju na koži in v njej pod vplivom sončnih žarkov. Nekateri ljudje se prirojeno nagibajo k alergičnim reakcijam na sonce, pogosto pa to nagnjenost dodatno okrepijo preparati, ki si jih nanesejo na kožo (parfumi, kozmetična sredstva). Takšni pripravki so lahko sicer povsem neškodljivi in le v trenutnih razmerah delujejo alergogeno. Pazljivi bodite pri uživanju zdravil, saj lahko nekateri antibiotiki in antidepresivi ob sončenju na koži izzovejo alergične reakcije.

Za večino alergijskih reakcij je pomembna preventiva, to pa sta v primeru sonca izogibanje izpostavljanju sončnim žarkom in ustrezna zaščita z antialergenskimi kremami.

Sončarica in toplotni udar

Kot posledica visokih temperatur in pretiranega izpostavljanja soncu, bodisi na potovanju, med sprehodom ali poležavanjem na plaži, vas kaj hitro lahko doleti sončarica ali toplotni udar. Sončarico spremljajo izrazita bledica, slabost, povečano znojenje, krči v trebuhu in omedlevica. Posledice toplotnega udara so glavobol, težko dihanje, vrtoglavica, bruhanje, visoka telesna temperatura in povečan srčni utrip.

Piki žuželk

Številne so žuželke, ki lahko povzročijo neprijetno, bolj ali manj izrazito bolečino, blago ali močno srbečico ter večje ali manjše otekline, pogosto pa tudi alergijske reakcije ter resne poškodbe kože, ki povzročijo različna vnetja.