Ali ste vedeli, da je koža največji človeški organ? Pri odraslem človeku meri kar dober kvadratni meter in pol. Koža ima zelo pomembno varovalno nalogo, saj nas varuje pred zunanjimi vplivi in pred izgubo vlage ter preprečuje prodiranje škodljivih snovi v organizem. Pomembna je tudi pri vzdrževanju telesne temperature. Na kožo vplivajo številni dejavniki - podedovane lastnosti, zunanji dejavniki (npr. izpostavljenost soncu, kajenju in stresu) in notranji dejavniki (npr. spremembe v delovanju notranjih organov, težave s prekrvitvijo). Za kožo je treba poskrbeti, saj se v njej zrcalita vaša notranjost in zunanjost. Pozimi se zaloge hranilnih snovi in vitaminov v vaši koži zaradi nizkih temperatur in bolj suhega zraka na prostem izpraznijo, zato postane koža utrujena, suha in uvela. Potrebuje nujno vitaminsko pomoč.

Kaj so vitamini skupine B

Pri vitaminih skupine B gre za več različnih vitaminov, katerih skupno ime je B-kompleks. K njim prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensko kislino), B6 (piridoksin), B7 (biotin), vitamin B12 (kobalamin) in folno kislino. Vitamini skupine B opravljajo v telesu številne pomembne fiziološke naloge, pospešujejo na primer presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, njihovo pomanjkanje pa se med drugim pokaže tudi na koži.

Pomanjkanje vitaminov skupine B se pokaže na koži

Če imate hrapavo, razpokano in luskavo kožo, vam primanjkuje vitaminov skupine B, zlasti vitamina B5. Razbarvanost kože lahko kaže na pomanjkanje vitamina B6.

Luskinasta koža na nosu in razjede v ustnih kotičkih opozarjajo na pomanjkanje vitamina B2, mastna luskavost, srbeča, vzdražena, razpokana in pigmentirana koža na delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, pa kaže na pomanjkanje vitamina B3.