Ljubljana V Kinodvoru bodo nocoj premierno predvajali film italijanskih ustvarjalcev Paola in Vittoria Tavianija, ki sta idejo za svoj zadnji film Cezar mora umreti (Cesare deve morire, 2012) dobila ob ogledu gledališke uprizoritve Dantejevega Pekla v rimskem zaporu Rebibbia. V predstavi so nastopili zaporniki, v glavnem člani različnih zločinskih organizacij, kot sta mafija in camorra, v večini primerov obsojeni na dosmrtno ječo. Predstavo je režiral Fabio Cavalli, igralec in režiser, ki je velik del svojega življenja posvetil gledališki umetnosti v zaporih.

Filmska ustvarjalca sta tako šest mesecev preživela z zaporniki na strogo varovanem oddelku rimske jetnišnice in snemala njihove priprave na uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar. Premierni nastop se konča z bučnim in ganljivim aplavzom, ko pa se luči ugasnejo in se igralci spet znajdejo vsak v svoji tesni sobici, eden izmed njih pove: "Odkar sem odkril umetnost, je ta celica postala zapor."

Film, ki sta ga režiserja posnela v tesnem sodelovanju s Cavallijem, je bil v celoti posnet na strogo varovanem oddelku omenjenega zapora. Paolo in Vittorio Taviani sta povedala: "Poskušala sva bedo življenja obsojencev postaviti nasproti poetični silovitosti čustev, ki jih zbuja Shakespeare - prijateljstvu in izdaji, umoru in stiski spričo težkih odločitev, ceni oblasti in resnice. Vsakdo pozna zgodbo o Brutu in zanimalo naju je, kako bi bilo besedilo slišati v napolitanskem narečju, ki ga govorijo ti 'možje časti'. V igri gre za oblast, izdajo in umor voditelja. Razmišljala sva, da bi vanjo morda lahko vključila njihove izkušnje, njihove osebnosti in njihove realnosti. Ko igralec reče: 'Ubil bom Cezarja,' je navzoča bolečina, ki je pri običajnem igralcu ne bi zaznali." nr