Kulturni program se bo začel s koncertom Orkestra Slovenske filharmonije, ki bo izvedel Slovenske ljudske plese Alojza Srebotnjaka. Sledil mu bo nastop sedmih folklornih skupin iz vse Slovenije. Folklorna skupina Dragatuš bo predstavila plese iz Bele krajine, Folklorna skupina Kres Novo mesto dolenjske plese, primorske plese iz okolice Gorice pa bo predstavila Folklorna skupina Emona.

Koroške plese Mežiške doline bo prikazala Akademska folklorna skupina Franc Marolt, gorenjske plese pa Folklorna skupina Tine Rožanc. Štajerske plese bo izvedla Akademska folklorna skupina Študent Maribor, plese iz Prekmurja pa Folklorna skupina Marko Beltinci. Za predstavitev plesov ljubljanskega predmestja bo poskrbela skupina Franc Marolt.

Vabilo kulturnikom: Sodelujte pri organizaciji državnih proslav, vendar brez honorarja

Orkester Slovenske filharmonije bo sodeloval pri nekaterih plesnih točkah, izvedel pa bo tudi dva stavka Istrske suite Alda Kumarja. Program se bo sklenil z izvedbo evropske himne. Proslava na Kongresnem trgu se bo pričela po slavnostni seji DZ.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, koncept proslave, ki sta ga pripravila Tomaž Simetinger in Vasja Samec, sledi javnemu povabilu umetnikom k sodelovanju, s katerim so iskali vsebine, ki predstavljajo regionalno pristnost in kulturne navade ter običaje.

Razpis Koordinacijskega odbora za državne proslave, s katerim je ustvarjalce povabil k oblikovanju proslav, pri čemer naj bi se odpovedali honorarju, je sprožil burne odzive umetnikov. Povabili so umetnike, ki so se pripravljeni odpovedati honorarju, saj so v odboru prepričani, da sodelovanje na proslavah umetnikom predstavlja posebno čast in izziv ter hkrati omogoča tudi svojevrstno promocijo.