Evidentiranje kandidatov SD za predsednika republike bo trajalo okoli tri tedne, v tem času lahko občinske ali območne organizacije stranke predlagajo kandidate, je pojasnil Lukšič. V začetku julija pa bodo o strankinem kandidatu odločili na tajnem glasovanju. Kot dodaja, se lahko stranka odloči tudi, da na jesenskih predsedniških volitvah ne nastopi s svojim kandidatom, da ne podpre nobenega od kandidatov ali pa da podpre več kandidatov.

Pahor je svojo kandidaturo za predsednika republike napovedal že na kongresu SD v začetku junija v Kočevju, kjer je sicer neuspešno kandidiral tudi za vnovični mandat predsednika SD. Premagal ga je Lukšič, ki pa je Pahorja pri kandidaturi na jesenskih volitvah že podprl in ocenil, da je "rojen za predsednika države". Prav tako so podporo Pahorju že namenili poslanci SD. Nekateri delegati SD pa so na strankinem kongresu v Kočevju izrazili podporo sedanjemu predsedniku republike Danilu Türku, ki ga je stranka podprla tudi na volitvah pred petimi leti.

Pahor, ki je prejšnji mandat vodil vlado, prav tako pa je bil že predsednik DZ, ima tudi osebno podporo predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, čeprav bo o tem, katerega kandidata bodo podprli v stranki, odločali člani sveta. Pahor se je glede podpore svoji kandidaturi prejšnji teden pogovarjal s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, a se stranka glede podpore še ni odločila. Del članstva se namreč nagiba k Pahorju, del pa k Türku.

Poleg Pahorja in Türka so kandidaturo za predsednika republike doslej že napovedali evropski poslanec Milan Zver, ki ga v volilno tekmo pošilja SDS in ga podpira tudi NSi, predsednik zunajparlamentarne SNS Zmago Jelinčič ter neodvisni kandidat Marko Kožar.