Novelo zakona je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Juršo (DeSUS). S spremembami se omogoča neodplačno koriščenje oddajniške infrastrukture RTVS tudi tistim televizijskim programom s statusom posebnega pomena, ki oddajajo prizemeljsko digitalno. Do zdaj je namreč to veljalo le za analogno oddajanje. Med te televizijske programe sodi tudi regionalna televizija RTS, za katero sodni registri pravijo, da je v delni lasti člana DeSUS in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, Janeza Ujčiča. Podatkih iz sodnega registra namreč razkrivajo, da je Ujčič prek družbe Komunikacija solastnik izdajatelja RTS-a, podjetja Tele 59. Ujčič je hkrati tudi RTS-ov prokurist.

Jurša je danes pojasnil, da trenutno veljavna ureditev omogoča neodplačni najem oddajnikov samo za radijske programe s statusom posebnega pomena, medtem ko se je za televizijske programe ta pravica prenehala s prehodom na digitalno oddajanje konec leta 2010. Ker zamenjava tehnologije ne sme biti vzrok za izgubo z zakonom zagotovljenih pravic, predlog tako odpravlja neenakost obravnave analognega in digitalnega načina prizemeljskega oddajanja, je pojasnil Jurša.

Izdajatelji programov posebnega pomena bodo po danes sprejeti noveli plačevali RTV Slovenija sorazmerni delež amortizacijskih vzdrževalnih stroškov, ki nastanejo z razširjanjem preko multipleksa, namenjenega javni radio-televiziji.

Ob današnji razpravi so sicer v poslanskih skupinah SDS, SLS, DeSUS in NSi menili, da predlog vzpostavlja enakopraven položaj med mediji posebnega pomena. V SD in Državljanski listi pa so opozarjali, da je zakon namenjen le določenim gospodarskim družbam.

Po neuradnih podatkih naj bi med televizijske programe, ki bodo dobili možnost neodplačnega koriščenja oddajniške infrastrukture RTVS, sodili tudi VTV, z direktorjem Rajkom Djordjevičem, Vaš kanal, z direktorico Ireno Vide in TV Primorka, z direktorico Natašo Nardin.