Indeks je sestavljen na podlagi 23 kriterijev, ki med drugim zajemajo državljanske nemire, kriminal, vpletenost v vojne in spore s sosedi. Slovenija je bila po vseh dejavnikih ocenjena kot mirna, svoj položaj na lestvici pa je v primerjavi z lani izboljšala za dve mesti.

Med desetimi najmirnejšimi državami na svetu so poleg Slovenije Islandija, Danska, Nova Zelandija, Kanada, Japonska, Avstrija, Irska, Finska in Švedska.

Več informacij o posameznih državah si lahko ogledate na interaktivni grafiki IEP.

Razmere najslabše v Somaliji

Najslabše so razmere v Somaliji, na dnu lestvice pa so poleg nje še Afganistan, Sudan, Irak, DR Kongo, Rusija, Severna Koreja, Srednjeafriška republika, Izrael, Pakistan, Sirija in Libija.

ZDA so se uvrstile na 88. mesto, eno pred Kitajsko. Hrvaška je na 35. mestu, Srbija in BiH pa na 64. oziroma 65. Med članicami EU se je najslabše, na 77. mesto, uvrstila Grčija.

V zadnjem letu so se razmere najbolj poslabšale v Siriji, ki je na lestvici padla za 30 mest in je zdaj na 147. mestu. Po drugi strani so se zaradi konca državljanske vojne razmere najbolj izboljšale v Šrilanki, ki se je povzpela za 30 mest.

Najbolj nemirna regija Severna Afrika

Prvič letos najbolj nemirna regija na svetu ni Podsaharska Afrika, temveč to velja za Severno Afriko in Bližnji vzhod, kar je posledica arabske pomladi.

Že šesto leto zapored je najbolj mirna regija Zahodna Evropa, kjer se večina držav uvršča med dvajseterico najmirnejših.

Sicer pa so se razmere gledano globalno prvič po letu 2009 izboljšale, je še pokazal globalni indeks miru, ki ga pripravlja institut s sedežema v Avstraliji in ZDA.