Nacionalni preiskovalni urad izvaja pet hišnih preiskav na področju Celja in Ljubljane zaradi suma kaznivega dejanja gospodarske kriminalitete, so za Dnevnik.si potrdili na policiji. Šlo naj bi za preiskave v zvezi z gradnjo TEŠ 6.

Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb, policisti pa iščejo dokaze za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, katerih storitve je osumljenih več pravnih in fizičnih oseb, ki jim je bila odvzeta tudi prostost.

Osumljene osebe naj bi v gospodarski družbi iz območja Ljubljane pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov in za isti znesek oškodovale gospodarsko družbo iz območja Šoštanja, pravijo na policiji.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so povedali, da preiskav na sedežu družbe danes ni in da so o dogajanju obveščeni le iz medijev.

Rotnik na poti v Slovenijo

Rotnik pa je že potrdil, da so se pri njem zgodaj zjutraj zglasili kriminalisti in da ti preiskujejo dogajanje v zvezi s Teš 6. Rotnik je sicer zgodaj danes zjutraj odpotoval na pot v Bosno in Hercegovino, a se že vrača v Slovenijo.

Kriminalisti naj bi obiskali še nekdanjega vodja projekta Teš 6 Bojana Brešarja in Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi do zdaj na projektu gradnje šestega bloka sklenilo za malenkost manj kot dva milijona evrov poslov.