Koncert Wagnerjevih del je bil sprva napovedan za 18. junij v avditoriju Univerze v Tel Avivu, a so minuli teden z univerze sporočili, da ne bodo sodelovali. Nato so za sodelovanje pri organizaciji privolili v hotelu Hilton. Koncert je bil prestavljen na 16. junij.

V ponedeljek pa so si tudi drugi soorganizatorji dogodka po besedah predsednika Društva Richard Wagner v Izraelu Jonathana Livnyja premislili, zaradi pritiskov s strani občine v Tel Avivu.

Podjetje The Bimot Ticket je kupce vstopnic obvestilo, da je odpoved koncerta dokončna. Obljubili so jim tudi vračilo denarja.

"Ob odpovedi se počutim grozno," je za dpa dejal Livny in dodal, da se bo kljub vsemu še naprej boril proti tabuizaciji Wagnerja v izraelski družbi.

Wagner (1813-1883) je bil odkrit antisemit, katerega glasbo je občudoval nacistični voditelj Adolf Hitler. Njegovih del v Izraelu niso izvajali vse od leta 1938. Po t.i. Kristalni noči - pogromom nad Judi, ki se je zgodil tega leta v Nemčiji, se je tako odločil simfonični orkester Eretz Yisrael, kasnejša Izraelska filharmonija.