Prijatelj iz Ruš je hotel imeti črnogorski motiv

Uvodoma je Kangler ponovno odločno zanikal, da si je s koruptnim dejanjem pridobil protipravno premoženjsko korist. Poleg župana so v najnovejši kazenski ovadbi utemeljeno osumljeni še Mojmir Grmek, direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, Marjan Pinter, nekdanji direktor in solastnik propadlega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, in Veselin Djurovič, solastnik in direktor podjetja Agroruše.

Kaznivo dejanje naj bi se po prepričanju kriminalistov zgodilo pri poslu gradnje nove tržnice na Vodnikovem trgu, ki ga je od občine pridobil zdaj že padli Konstruktor. Med gradnjo se je izkazala potreba po prestavitvi vodovodnega kolektorja, občina pa je strošek v višini 640.000 evrov prevzela nase. V zahvalo naj bi Pinter podaril Kanglerju umetniško sliko, ki jo je Konstruktor 6. aprila 2010 kupil in plačal v Galeriji Festić. Kot posrednik v tem domnevnem podkupovanju naj bi po prepričanju policije sodeloval Djurovič. Županu je namreč izročil olje na platnu, za katero je Konstruktor plačal med 10.000 in 12.000 evri.

Kangler je včeraj vztrajal, da s prestavitvijo kolektorja ni imel nič. Občina naj bi s tem poslom, ki je bil sklenjen 15. decembra 2008, celo pridobila, ker bi jo stalo več kot 1,1 milijona evrov, če bi kolektor prestavilo komunalno podjetje Nigrad.

A kako je prišla slika v Kanglerjevo posest? Po njegovih besedah je nekoč dobil v dar sliko s črnogorskim motivom, vredno med 400 in 600 evri. To sliko naj bi si zelo želel Djurovič in Kangler je privolil v zamenjavo. Kdaj je od "prijatelja iz Ruš" v zameno prejel Berberjevo sliko, se Kangler ne spominja več.

Resnica na tablici

Župan je vzel v roke svoj ipad. Najprej je na tablici pokazal fotografijo umetnine, ki so mu jo maja lani zasegli na njegovem domu v Zimici. Zatem je pokazal fotografijo, na kateri z Berberjem držita neko umetniško sliko. Sledilo je še predvajanje kratkega videoposnetka s Kanglerjevega obiska pri Berberju v Zagrebu, ki se naj bi zgodil 20. februarja 2012. Tam obiskovalec iz Maribora sprašuje slikarja, ali je slika, ki sta jo držala v rokah, originalna. Berber je Kanglerju odvrnil, da je.

Čeprav je župan kazal posnetke z večmetrske razdalje, je bilo s prostim očesom mogoče opaziti, da slika, ki jo je razkazoval v Zagrebu, ni identična tisti, ki so mu jo zasegli kriminalisti. "A vidite razliko? To sta dve različni sliki," je ugotavljal tudi župan in dodal: "Sta si pa zelo podobni." Kje je dobil to "podobno" umetniško delo, s katero bi rad dokazal neoriginalnost zasežene slike, ni maral pojasniti. Rekel pa je, da je dostopna sodišču.

S Kanglerjevimi trditvami smo soočili Lejlo Festić Britovšek iz Galerije Festić. Odločno je zavrnila županova namigovanja, da bi bila zasežena slika ponaredek. Pojasnila je, da so na pobudo kriminalistov pridobili Berberjev certifikat, s katerim avtor potrjuje, da je slika z naslovom Uspomena Vlahe Bukovca II ( ki so jo prodali Konstruktorju, op. p.) originalna. "Berber je dejansko naslikal veliko slik z zelo podobnim motivom; pojavlja se tudi v ciklusih Stare Benetke in Ženska v belem," je razložila Festićeva.

Za povečavo kliknite na sliko: Slikar Mersad Berber je posredoval originalni certifikat, s katerim je potrdil, da je umetniška slika, ki so jo kriminalisti zasegli mariborskemu županu Francu Kanglerju, originalna. (arhiv Galerije LM Festić)