Korupcija in prirejanje dokumentov

Fondovci županu očitajo, da je na družbo Bežigrajski športni park prenesel 5,7 milijona evrov vredno občinsko zemljišče na podlagi naknadno prirejenega sklepa občinskega sveta. Po njihovem bi namreč Janković lahko podpisal pogodbo o ustanovitvi te družbe in nanjo prenesel zemljišča šele takrat, ko bi bil Pečečnik v zemljiški knjigi vpisan že kot lastnik drugega zemljišča na stadionu, ki ga je kupil od družbe SCT. Ljubljanski župan naj bi pogodbo o prenosu podpisal dva meseca pred tem zemljiškoknjižnim vpisom. Kot so v prijavi zapisali predstavniki odbora, je bilo v tem paketu zemljišč, ki jih je takrat prenesel župan, tudi tisto, ki dejansko spada k njihovim blokom in okrog katerega se že nekaj let prepirajo z občino.

Župan je investitorju Pečečniku prepustil tudi izdelavo prostorskega načrta za območje stadiona, trdijo fondovci v prijavi, to pa bi po zakonu morala narediti občina. Pravijo namreč, da stališč do pripomb javnosti na prostorski plan ne more zavzemati investitor. Jankoviću očitajo tudi to, da je podpisal sklep o pripravi novega prostorskega načrta mesec dni po tem, ko je na Prešernovem trgu brez dovoljenja organiziral slavje po državnozborskih volitvah in bi moral za to plačati kazen, a je za dogodek prevzelo odgovornost Pečečnikovo podjetje GSA, poslovnež pa je prispeval tudi denar za Jankovićevo volilno kampanjo.

Neutemeljeni očitki zavirajo projekt

Iz ljubljanske občine sporočajo, da je prijava župana Jankovića protikorupcijski komisiji popolnoma neutemeljena: "Mestna občina je pri obnovi Plečnikovega stadiona ravnala skladno z zakonskimi predpisi in kakršna koli namigovanja o izmenjavi uslug med županom in investitorjem so neutemeljena in nesmiselna. Ni jasno, zakaj naj bi župan potreboval uslugo gospoda Pečečnika, saj je občina vendar v družbi Bežigrajski športni park družbenik z 28-odstotnim deležem."

Na občini še pravijo, da so stanovalci Fondovih blokov že iskali svojo "pravico" na ustavnem sodišču in se zdaj obračajo na komisijo za preprečevanje korupcije. Dodali so še, da je župan Janković osebno plačal kazen za prireditev na Prešernovem trgu leta 2008, čeprav je ni organiziral.

Joc Pečečnik pa meni, da želijo fondovci s prijavo podaljševati že tako zapletene in dolgotrajne postopke do pridobitve gradbenega dovoljenja za obnovo stadiona. "Po nepotrebnem odmikajo datum pričetka celovite prenove, saj brez gradbenega dovoljenja na spomeniku lahko izvajamo le nujna vzdrževalna dela. Komisija za preprečevanje korupcije bo prejete prijave zagotovo hitro preučila in podala svoja stališča," ocenjuje Pečečnik in dodaja, da so pridobili pozitivna mnenja k predlogu prostorskega akta od urejevalcev prostora, vključili tudi javnost in da je dokumentacija za prenovo Plečnikovega stadiona danes skladna z vsemi normativi.