V redni sezoni pa bomo lahko slišali še štiri večja slovenska simfonična dela, in sicer Sinfonietto Primoža Ramovša, Prebujenje Demetrija Žebreta, Iz domačega perivoja Igorja Štuhca in Plese Slavka Osterca. Program so že tradicionalno razdelili v tri sklope - modri, oranžni in vokalni abonma.

Stari in novi gostje

Kar zadeva soliste, ponovno v gosteh pričakujejo nekatera slovita imena. Julian Rachlin se bo predstavil kot dirigent in solist, violinska solista bosta Karen Gomyo in Miran Kolbl, tudi solisti pianisti so že stari znanci SF (Nelson Freire, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Louis Lortie in Andrew von Oeyen), prav tako violončelista Aleksander Rudin in Christian Poltera ter sopranistka Sabina Cvilak. Dirigenti, ki bodo delali z orkestrom, pa bodo Matthias Pintscher (ki bo tudi posebni umetniški gost jesenskega festivala Slowind), Daniele Callegari, Loris Voltolini in Heinrich Schiff, ki jih naši glasbeniki že poznajo, prvič pa prihajajo dirigenti Robert Moody, James Judd, David Greilsammer in Benjamin Jusupov. Slednji bo dirigiral na koncertu s slovitim violončelistom Mišo Majskim, ta pa bo na odru muziciral s svojima otrokoma, violinistom Sašo Majskim in pianistko Lili Majski.

Sicer pa bo v novi sezoni prestopilo prag filharmonije še nekaj solistov: Sophie Koch (mezzosopran), Emmanuel Pahud (flavta), Jeremy Denk (klavir), David Fulmer (violina), Tomaž Petrač (klavir), Barbara Kozelj (mezzosopran), Matjaž Robavs (bariton) in Maja Rome (viola).

Med bolj zanimivimi deli je poslovni vodja programa Aleš Drenik izpostavil nekatera, ki jih poslušalci orkestra SF še niso slišali: nedavno napisani Koncert za violino in orkester M. Pintscherja, Pesnitev o ljubezni in morju E. Chaussona, Koncert za klavir in orkester J. Masseneta, odlomke iz del Zoroaster, Galantna Indija in Boreadi J. P. Rameaua, Avtoportret v noči S. Sciarrina, Tretjo simfonično fantazijo (iz opere Alice) G. Testonija, Simfonijo št. 3 W. Lutoslavskega in suito Maškarada A. Hačaturjana. Od slednjega bo denimo na posluh tudi njegov Koncert za flavto in orkester, pod rubriko Mozart pa bomo slišali njegovi Simfoniji št. 29 in št. 40, Koncerta za klavir in orkester št. 17 in št. 25, Koncert za violino in orkester št. 5 ter Malo nočno glasbo.

Orkester bo poustvaril tudi Četrte simfonije skladateljev G. Mahlerja, J. Brahmsa, L. van Beethovna in F. Mendelssohna, Osmo Dvorakovo simfonijo, Šesto Šostakovičevo simfonijo, Drugo in Peto Simfonijo Čajkovskega, drugi klavirski koncert Rahmaninova, dve Straussovi simfonični deli, Requiem Durufléja, Hindemithovo simfonijo Slikar Mathis, Beethovnov Trojni koncert (za violino, violončelo in klavir) v izvedbi družine Majski, Brahmsov Dvojni koncert (za violino in violončelo) ter Ravelov klavirski koncert.

Uravnoteženi vokalni načrti

V vokalnem delu sezone bo osem koncertov, in tudi tokrat bodo iskali ravnovesje med klasiko in sodobnostjo ter med domačimi in tujimi gosti. Slovenski komorni zbor se je dokončno poslovil od dosedanjega šefa dirigenta zbora Steffena Schreyerja, krmilo je v celoti prevzela umetniška voditeljica in pomočnica direktorja za zbor Martina Batič. V prihajajoči sezoni se bodo družili s sopranistko Thereso Plut, altistko Nuško Rojko, organistom Klemnom Karlinom, trobentačem Tiborjem Kerekesom in prvič tudi z baritonistom Patrickom Pobeschinom, ki bo oblikoval večer samospevov (ob klavirski spremljavi Burkharda Schaefferja). Batičeva bo dirigirala dva koncerta, božičnega in prvega jesenskega, kjer bodo poustvarili novo delo Pavla Mihelčiča Sedmi angel, kantato za mešani zbor, recitatorja, štiri trobila in tolkala. V celotnem abonmaju bodo krstno izvedli še pet novih skladb naših skladateljic in enega skladatelja - Petre Strahovnik, Nane Forte, Katarine Pustinek Rakar, Tadeje Vulc in Igorja Štuhca.

Novembrski koncert bo gostil Komorni zbor Ave in dirigentko Jerico Gregorc Bukovec. Sicer pa so pevci medse povabili še štiri dirigente, ki bodo z zborom delali prvič. Dva prihajata iz domačih logov (Borut Smrekar in Sebastjan Vrhovnik), dva pa iz tujine, in sicer dunajski dirigent (v Muzikvereinu) in profesor na glasbeni univerzi Johannes Prinz ter Robert Sund, ki velja skupaj s slovitim Ericom Ericksonom za utemeljitelja švedskega zborovskega čudeža - in bo tudi sklenil vokalno sezono. Med drugim bo z zborom poustvaril Kogojevo skladbo Nageljni poljski. Predkoncertni pogovori so se odlično prijeli, zato ta druženja obiskovalcev z umetniki ostajajo.