Izkazalo se je, da ročno odstranjevanje posameznih delov napadenih dreves ne obrodi sadov. Upe zato sedaj polagajo v naravnega sovražnika kostanjeve šiškarice, parazitoidno osico iz Kitajske, ki so je za zatiranje napadalca že naselili v sosednji Italiji. Tam so po načrtni naselitvi te osice zabeležili dobre rezultate, pri nas pa za zdaj še ni prisotna. "Dosedanje študije biotehniške fakultete so odkrile obstoj nekaterih domorodnih parazitoidov kostanjeve šišakrice, ki pa za zdaj še niso dovolj aktivni, da bi lahko zaustavili širitev kostanjeve šiškarice," dodaja Rotova.

Kaj veliko proti šiškarici tako za zdaj še ne morejo. "Na našem zavodu že od leta 2006 nadziramo kostanjevo šiškarico in vsako leto spremljamo obstoječa in beležimo nova žarišča napadov ter opazujemo, kako okužbe naraščajo," pojasnjuje Rotova. Šiške so trenutno še v fazi rasti, vidnejše postanejo v času cvetenja kostanja, zato bodo prav v prihodnjih dneh strokovnjaki na terenu intenzivneje opazovali širitev škodljivca.

Kmetje oziroma gojitelji kostanja na Goriškem pa imajo medtem zaradi šiškarice že več let veliko gospodarsko škodo. Če so ga pred mnogimi leti od tu vozili z vagoni, ga jim sedaj večinoma uspe pridelati zgolj zase, za sorodnike in praznike kostanja. Mnogi zato opozarjajo, da stroka že (pre)dolgo išče način za ustavitev pohoda kostanjeve šiškarice.