Kad in Sod za višje dividende Telekoma

Slovenska odškodninska družba (Sod) in Kapitalska družba (Kad) sta vložili nasprotni predlog za prihajajočo skupščino Telekoma Slovenije, s katerim želi zvišati znesek izplačila dividend na 45,5 milijona evrov oziroma na sedem evrov bruto na delnico. Po predlogu uprave družbe bi dividenda znašala 5,19 evra na delnico.

Nadzorniki Pomurskih mlekarn zamenjali direktorico

Nadzorni svet Pomurskih mlekarn se je v petek sporazumno razšel z dosedanjo direktorico družbe Bernardko Hlebič, čeprav ji je aprila podaljšal petletni mandat. Kmetje, ki so prek družbe pooblaščenke lastniki mlekarne, pa so ogorčeni, ker se je to zgodilo brez njihove vednosti. Vodenje mlekarn je zdaj prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Andreja Komel.

Bencin znova cenejši

Čeprav se je cena surove nafte na mednarodnih trgih v preteklih dveh tednih precej znižala, so pogonska goriva v Sloveniji cenejša le za vzorec. Vlada je namreč zvišala trošarine na 1000 litrov neosvinčenega bencina z 496,98 evra na 502,42 evra, medtem ko je za enako količino plinskega olja treba odšteti 381,69 evra trošarine (prej 370,97 evra). Neosvinčeni 95-oktanski in 100-oktanski bencin sta se ob polnoči pocenila za 1,3 centa - prvi na 1,414 evra, drugi na 1,439 evra. Za isto vsoto se je znižala tudi cena litra dizelskega goriva, in sicer na 1,296 evra, medtem ko se je kurilno olje pocenilo za 1,2 centa, na 0,979 evra.

Ljubljanske mlekarne prenovile obrat za izdelavo trajnih izdelkov

Ljubljanske mlekarne so v začetku meseca zaključile investicijo v prenovo obrata za izdelavo trajnih izdelkov. Vrednost projekta presega 14 milijonov evrov, z njo pa so z uvedbo štirih novih popolnoma avtomatiziranih pakirno-polnilnih linij povečali zmogljivosti in varnost proizvodnje ter znižali proizvodne stroške in porabo energije.

Pripravila Jan Bratanič in STA