Ljubljana Zadnja premiera v letošnji sezoni Mestnega gledališča ljubljanskega bo odprla cikel predstav, ki so ga poimenovali Nostalgija. V gledališču so povedali, da bo prva predstava v omenjenem ciklu odrska uprizoritev romana Črni dnevi in beli dan Dominika Smoleta in znamenitega filma Ples v dežju Boštjana Hladnika, ki je nastala v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom. Predstavo je režiral Matjaž Berger, ki je oblikoval tudi scenografijo, avtorica dramatizacije in dramaturginja predstave pa je bila Nana Milčinski.

Pred premiero je režiser poudaril, da je bilo ustvarjanje predstave interdisciplinarno delo, obenem pa je projekt tudi poklon avtorjema kultne filmske in literarne predloge, pripadnikoma prevratne generacije 57'. Pri študiju so se oprli na mnogovrstno literaturo o jezikovnem inovatorju Smoletu, pri ustvarjanju uprizoritve in natančnejšem spoznavanju obdobja nastanka znamenitega romana in filma pa so bili ekipi v veliko pomoč filmska strokovnjaka Stojan Pelko in Zdenko Vrdlovec ter edini še živeči soustvarjalec filma Miha Baloh. Slednji je v filmu poleg legendarne Duše Počkaj zaigral v vlogi učitelja Petra, nesojenega slikarja, ki v podnajemniški sobi blodi skozi življenje. Naproti slikarju Petru je postavljena nerealizirana gledališka igralka Maruša, poklicno in zasebno preplašena in negotova ženska. Ta kultni film s pomočjo črno-bele fotografije upodablja temno in svetlo plat ljubezni, splet in razkorak fantazije in resničnosti, ki ju utelešata glavna junaka. V predstavi glavna junaka igrata Jana Zupančič in Sebastian Cavazza, nastopajo pa še Pavle Ravnohrib, Jaka Lah, Barbara Ravnikar in Tomislav Tomšič.

Kostume je ustvaril Alan Hranitelj, avtor glasbe je Peter Penko, avtor intermedijske intervencije Igor Štromajer, za jezik pa je skrbela Barbara Rogelj. Pri ustvarjanju predstave so sodelovali tudi oblikovalec zvoka Uroš Bon, oblikovalec svetlobe Simon Žižek in oblikovalec videa Gašper Brezovar. nr