Po navedbah omenjene televizije je Jelinčič pred časom dejal, da so bile knjige kupljene iz sredstev za izobraževanje poslanske skupine, pri SNS pa da so kupovali knjige, ki so zanimive predvsem za zgodovinarje, nekatere pa tudi za zbiralce. V Jelinčičevi stranki so tako za 600 evrov kupili knjigo skic za Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske, ki je izšla leta 1720, za 1000 evrov pa so kupili zbirko publikacij nemške vojske iz druge svetovne vojne.

Predsednik DZ Gregor Virant je za POP TV dejal, da je šlo po njegovem očitno za nenamensko porabo in naj bo ta izvršba jasno sporočilo vsem bivšim in sedanjim poslancem, da se nihče v parlamentu ne bo "delal norca" iz davkoplačevalcev in njihovega denarja.

Po zakonu mora vsak poslanec po koncu mandata kupljeno gradivo vrniti lastniku, torej knjižnici DZ. Ker Jelinčič tega ni storil, bo DZ knjige terjal preko pravnomočne sodne izvršbe.

Jelinčič je za POP TV povedal, da niti knjig niti denarja ne misli vrniti. Dodal je še, da gre za maščevanje tožilcev in sodnikov, ker se je zavzemal za ukinitev njihovega trajnega mandata.