Los Angeles Kings – New Jersey Devils 6:1 (3:0), (1:1), (2:0)

Strelci: Brown 12., Carter 13., 22., Lewis 16., 57 (pm), Green 57.; Henrique 19.

Vzdušje v Staples Centru je bilo izredno naelektreno, v običajnem pogovoru na ledu pred sodniškim metom pa je Kopitar povedal, da so v šesti tekmi pripravljeni zaključiti serijo. Njegova odločna napoved je postala še bolj prepričljiva po izrednem tempu, s katerim so Kralji vstopili v prvo tretjino. Prvo večjo priložnost so si izborili v 4. minuti, ko je ravno Kopitar v samostojnem prodoru med tremi igralci New Jerseyja izsilil dvominutno kazen, a je ekipa iz mesta angelov ni znala izkoristiti.

Slaba igra z igralcem več je vlila novo samozavest v vrste Vragov, dokler si velike neumnosti ni privoščil Steve Bernier, ki je z nepotrebnim grobim prekrškom od zadaj ob ogrado zbil Scuderija. Sledila je kri iz nosa, izključitev Bernierja in velika 5 minutna kazen za zaustavljanje ob ogradi, ki jo je odslužil Sykora.

Kralji so premoč znali hitro izkoristiti, prvi pa je le minuto po začetku kazni Brodeurjevo mrežo zatresel kapetan Brown, ki je dodal še podajo ob zadetku Jeffa Carterja v 13. minuti. Piko na i neumnosti Bernierja je v 16. minuti postavil Lewis in postavil končni rezultat 1. tretjine. Velika kazen je bila za Vrage še bolj pogubna zato, ker so po blestečih obrambah Brodeurja bili na dobri poti k frustraciji LA-jevih napadalcev, so pa imeli tudi nekaj nesreče, saj je tik pred Bernierjevim prekrškom do podobnega prekrška z druge strani prišlo na sredini ledene ploskve, a sodniki niso dosodili ničesar.

Umazana igra in pretepi

Po premoru so ritem hitreje našli Kralji, ki so Brodeurja premagali že v 2. minuti, ko je zopet zadel Jeff Carter, drugi podajalec pa je bil Anže Kopitar. Po zadetku so Kralji povsem prevzeli nadzor nad igro, zaradi vedno večje nervoznosti in nediscipliniranosti Vragov, ki so nabirali kazenske minute, pa so igro preselili v obrambno tretjino gostov. Nervoza Vragov je vrhunec dosegla, ko je Ryan Carter zrušil vratarja Kraljev Jonathana Quicka, na katerem je nato tudi izbruhnil manjši pretep. Carterjevi izločitvi je bil zaradi nešportnega vedenja po prekinitvi igre izločen še Clarkson. Kljub izločitvi treh igralcev pa so Vragi z agresivnostjo našli pot nazaj v igro in v 19. minuti prvič zatresli mrežo. Qicka je premagal Henrique, Kralji pa so si pred koncem tretjine prislužili tudi prvo izključitev na tekmi.

Tretja tretjina se je nadaljevala tako, kot se je končala druga. Precej nervoze na obeh straneh, nekaj več izključitev pa so pričeli nabirati tudi Kralji. Kljub temu Vragi niso uspeli izkoristiti priložnosti z igralcem več, iz obupa pa so Brodeurja iz gola povlekli že štiri minute pred koncem. Poteza se ni obrestovala, saj je Lewis hitro dosegel svoj drugi zadetek in odločil serijo. Ko je Green 15 sekund kasneje z odličnim strelom s strani še zadnjič premagal Brodeurja, je bila to le še formalnost. Kopitarju in druščini je tako z odlično kolektivno igro čez celotno končnico uspelo sanjsko zaključiti pot ekipe, ki skoraj ni preživela rednega dela. Za najzaslužnejšega igralca je bil izbran vratar Jonathan Quick, ki je v finalni seriji na sedmih tekmah prejel le šest zadetkov, Stanleyjev pokal pa je med podelitvijo kot četrti v roke prejel naše gore list, Anže Kopitar.

"Način, na katerega smo začeli tekmo, je bil izjemen. To je neverjetno. Iz mene so privrela vsa možna čustva. Najpomembneje je bilo, da smo vsi v slačilnici verjeli v to. 25 igralcev je verjelo v le eno stvar. Ne morem biti bolj ponosen na svoje soigralce,“ po tekmi navdušenja ni skrival slovenski hokejski as.

Kralji so tako sanjsko sezono kronali še z daleč največjim uspehom v zgodovini kluba - doslej so le enkrat, leta 1993, igrali v velikem finalu - obenem pa postali prva ekipa po Anaheimu leta 2007, ki je slavila pred domačimi navijači. 

"Odločilen je bil decembrski prihod trenerja Darryla Sutterja. Sam sem spremembo, kot vsi v ekipi, občutil pozitivno. Vsi smo se bolj osredotočali na naše akcije, priprave na vsako tekmo in treninge. Trdo smo delali, da smo iz ekipe, ki v rednem delu ni obetala, prišli tako daleč. Ponosen sem na našo skupino, na našo ekipo," je pojasnil Quick.

Danilo Türk: "Vsa Slovenija je ponosna na vas"

Za izjemen uspeh je Anžetu Kopitarju že čestital predsednik Slovenije Danilo Türk. "V svetovni hokejski eliti ste se poleg odlične hokejske igre, ki je navdušila milijonske množice po vsem svetu, izkazali tudi z vašim doprinosom k ekipnemu duhu in z občutkom za fair play. Kot slovenskemu športniku se vam želim kot predsednik Slovenije zahvaliti tudi za vaš neprecenljiv prispevek k prepoznavnosti Slovenije in slovenskega športa v svetu. Vsa Slovenija je ponosna na vas," je mnenje večine sodržavljanov v čestitki povzel Türk.

Janša: Kopitarjeva športna pot je lahko vzor mnogim mladim

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes čestital hokejistu Anžetu Kopitarju, ki mu je skupaj z ekipo v hokejski ligi NHL uspelo osvojiti Stanleyev pokal. Predsednik vlade je v čestitki zapisal, da so vztrajnost, predanost in skromnost odlike, za katere verjame, da so slovenskemu hokejistu prinesle ta uspeh. Poudaril je, da je tokratni dosežek pozitivno prispeval k prepoznavnosti Slovenije v svetu in da je njegova športna pot lahko vzor mnogim mladim športnikom, ki si želijo vrhunskih uspehov doma in v tujini.