Slepi, slabovidni ter videči - slednjim so zavezali oči ter jim dali belo palico -, so tako ugotavljali, kako nujne so primerne taktilne talne oznake, so v zvezi zapisali v sporočilu za javnost.

V zvezi namreč pojasnjujejo, da so krožna križišča velik izziv za slepe in slabovidne, v Sloveniji pa jih je vse več. Po besedah predsednika zveze Tomaža Wraberja je treba celotno urbano okolje prilagoditi tako, da bo tudi slepim in slabovidnim omogočena čim večja samostojnost. Samostojnost je namreč eden ključnih pogojev za neodvisno življenje, s tem pa se preprečuje tudi izključenost iz družbe, je poudaril.

Tudi v Lions klubih se zavedajo vsakodnevnih težav, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni. Po besedah guvernerja Lionsov Dorijana Maršiča se zavedajo predvsem arhitekturnih ovir, ki jih slepim predstavlja prometna infrastruktura. Uvedba krožišč je zagotovo posegla v uveljavljeno ureditev prehoda ceste s klasičnimi semaforji z zvočnim znakom, je še ocenil Maršič.

Zveza društev slepih in slabovidnih sicer danes s tekmo v golbalu, igro z zvenečo žogo, zaključuje teden slepih. Tudi tukaj so se jim priključili člani Lions klubov, pa tudi ekipa športnih novinarjev.