V bližini skulpture, ki ponazarja upor v varšavskem getu, je bilo moč prebrati sedem večjih grafitov. Eden med njimi sporoča: "Hvala ti, Hitler, za tvoj čudovit holokavst, ki si ga uredil za nas. Samo zaradi tebe smo dobili državo v Združenih narodih," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sionistično vodstvo si je želelo holokavst"

Več grafitov se je pojavilo tudi v bližini spominskega vagona za živino, v kakršnih so na milijone Judov z vse Evrope prevažali v nacistična koncentracijska taborišča.

Neznanci so zapisali še: "Sionistično vodstvo si je želelo holokavst", "Če Hitler ne bi obstajal, bi si ga sionisti izmislili" ter "Vojna sionističnega režima ni vojna judovskega naroda".

Direktor muzeja Jad Vašem Avner Šalev je za izraelski radio izrazil prepričanje, da za vandalizmom nedvomno stojijo ultraortodoksni skrajneži.

Vandalizem so ostro obsodili

Izraelski minister za izobraževanje Gideon Sar je vandalizem obsodil in izrazil prepričanje, da bo policija storilce prijela. Po besedah predstavnika policije Mickyja Rosenfelda preiskava o dogodku že poteka.

Obstaja sicer več ultraortodoksnih skupin, ki ne verjamejo v obstoj judovske države brez pojava Mesije. Med njimi je najbolj znana Neturej Karta, katere več sto članov živi v jeruzalemski ultraortodoksni četrti Mea Šearim, poroča AFP.

Jad Vašem je osrednji muzej v Izraelu, ki je namenjen spominu na šest milijonov Judov, ki so jih nacisti ubili med drugo svetovno vojno.