Ameriški milijarder vsako leto v dobrodelne namene priredi dražbo, na kateri se lahko dražitelji potegujejo za kosilo s finančno legendo v New Yorku. Buffett je letos z 2,8 milijona evrov podrl svoj lastni rekord. Lani je kosilo na dražbi prodal "le" za nekaj več kot dva milijona evrov. Kosilo z Buffettom velja med finančnimi krogi sveta za čast in poveča sloves najvišjih ponudnikov.

Neznani ponudnik bo lahko tako letos z Buffettom skupaj s sedmimi prijatelji obedoval v newyorški restavraciji Stakehouse Smith & Wollensky. Dražba se je začela z izklicno ceno 20.000 evrov. Kmalu je cena narasla na pol milijona evrov, na koncu pa na 2,8 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Denar bo šel v dobrodelne namene. Buffett vsako leto denar daruje fundaciji Glide, ki pomaga brezdomcem v San Franciscu. Na zadnjih 13 dražbah je za fundacijo zbral že nekaj več kot devet milijonov evrov.

81-letni Buffett velja za vlagateljsko legendo. Izvršni direktor holdinga Berkshire Hathaway je s približno 50 milijardami ameriških dolarjev tretji najbogatejši človek na svetu. Kljub temu živi precej preprosto in veliko denarja namenja za dobrodelne namene. Skoraj celotno premoženje bo po svoji smrti namenil dobrodelni fundaciji svojega dobrega prijatelja, Microsoftovega milijarderja Billa Gatesa.