Kljub napovedim o vsaj 6000 gledalcih se jih je zbralo le nekaj več kot 2000, vzdušje na tribunah pa je bilo bolj ali manj komorno. Takšna je bila v prvem polčasu tudi igra gostiteljev, svojih igralcev pa selektorju Deniču ni uspelo predramiti niti s številnimi menjavami. Po dobrih dvajsetih minutah je priložnost za igro dobilo kar 13 od skupno 14 igralcev v polju (izjema je bil Borut Mačkovšek, ki je do konca obsedel na rezervni klopi), a jim do odhoda na odmor ni uspelo iztržiti več kot devetih izenačenj in štirih vodstev z golom razlike.

"Ves teden treniramo in se pogovarjamo o določenih zadevah v igri, delamo pa nekaj drugega," se je med tekmo na soigralce upravičeno jezil vratar Gorazd Škof. Rezultatsko stanje v prvem polčasu bi bilo za Slovenijo še slabše, če "brežiška hobotnica" ne bi zbrala kar dvanajst obramb. Po slabem prvem polčasu (14 zgrešenih strelov in šest tehničnih napak, do konca 19 + 15) so se Škofovi soigralci le prebudili na začetku drugega, ko so v treh minutah naredili 4:0 in povedli s 15:11.

A vztrajni Portugalci so se dvakrat približali na zadetek zaostanka, nazadnje pri 24:25 devet minut pred koncem. Tik pred tem so zaradi tretje izključitve ostali brez enega stebrov obrambe, 202 centimetra visokega Alvara Rodriguesa, kmalu zatem pa zaradi grobega prekrška in neposrednega rdečega kartona še brez temnopoltega Wislona Davyesa. Privoščili so si še osemminutni strelski post, med katerim so Slovenci naredili delni izid 6:0 in si v 58. minuti z igralcem manj po zadetku Jureta Dolenca (igral je s poškodovanim gležnjem, po tekmi pa si ga je hladil z ledeno oblogo in komaj hodil) priigrali najvišjo prednost - sedem zadetkov (31:24), ki pa je do konca skopnela za dva.

"Po dobrem prvem polčasu je bila končnica podobna loteriji: lahko bi izgubili celo z osmimi zadetki ali pa le z dvema. V zadnjem delu smo padli zaradi dveh rdečih kartonov, napak mojih utrujenih igralcev in čudnih sodniških odločitev," je ocenil Mats Olsson, Šved na selektorski klopi Portugalske. Tudi v Guimaraesu bo lahko računal na pordečela Rodriguesa in Davyesa, saj ju sodnika nista prijavila v uradni zapisnik: "Še smo živi, pet zadetkov zaostanka pa je mogoče nadoknaditi, čeprav bo zelo težko."

Selektor Denič je bil kljub zmagi razočaran nad igro svojega moštva. "V prvem polčasu nismo igrali tako, kot bi morali in kot smo se dogovorili, v drugem je bilo bolje. Pri igralcih je vidna utrujenost po dolgi in naporni sezoni, zato se nekateri v igri odzivajo na svoj način in potem nastanejo težave. Na treningih smo stalno ponavljali nekatere zadeve, ampak očitno so informacije potem izpuhtele iz glav igralcev. Ti hočejo in želijo, a se je težko zbrati, telesa pa ne dovoljujejo več ekstremnih naporov," je dejal Boris Denič in dodal še pripombo na račun izjave stanovskega kolega Olssona: "Če so oni živi, smo mi še bolj."