Sobotna gorska kraljevska etapa z več kot 4500 metri višinske razlike je bila najtežji test za Belokranjca. Pod vrhom Col de Joux Plane je sicer izgubil stik z "nebeškim" moštvom Sky, a je potem držal razdaljo in z drznim spustom v Morzine velik del nadoknadil ter izgubil vsega 20 sekund. "Bil sem prisiljen zadnji del vzpona prepeljati v svojem ritmu, sicer bi obrnil v 'vzvratno'. Med vožnjo na klanec sem se počutil energijsko izpraznjenega, a sem dobro odpeljal. Na spustu nisem toliko tvegal, kot mislite," je opisal Brajkovič.

Več tudi v gorah ni bilo dosegljivo, saj je ekipa Sky z Bradom Wigginsom neverjetno superiorno obvladovala potek. Tudi bolj eksplozivni Cadel Evans je težko pridobil nekaj sekund. "Trenutno forma še ni prava, se pa vseskozi dviga," je načrt kapetana Astane, ki je prvi favorit bližnje dirke Po Sloveniji: "Vse bo odvisno od tega, kako se mi bo uspelo spočiti do četrtka. Od tega bo odvisna tudi taktika. Upam, da bom svež in bom lahko dirkal na vso moč."

Zelo dobro, posebno za kolesarja njegovega kova, je v francoskih Alpah plezal Kristijan Koren. V kraljevski etapi je bil celo najboljši mož plinarjev. Ker bo na dirki Po Sloveniji dobil proste roke in s tem tudi kapetanski trak Liquigasa, bo eden favoritov za najvišja mesta v končni razvrstitvi. Borut Božič je v gorah predvsem trpel, v petek se je malo "ulegel", a ni bilo nič hujšega, kar bi ga oviralo pri načrtih za Novo mesto in Metliko.