Ljubljana Pod okriljem 28. mednarodnega festivala Druga godba in festivala Nasmeh Koreje bo na odru Kluba CD zasedba Tori Ensemble iz Južne Koreje predstavila tamkajšnjo glasbo. Skupino sestavlja nekaj najbolj cenjenih glasbenikov korejske klasične tradicije in newyorške avantgardne scene, ki presegajo meje jazza, modernih ritmov in tradicionalne korejske glasbe.

Obiskovalci bodo na koncertu seznanjeni tudi s pri nas neznanimi inštrumenti. Vodja zasedbe, Yoon-jeong Heo, igra na komungo oziroma šeststrunske citre, Kwon-soon Kang na džongo (klasična lirična pesem), Young-chi Min na degum ali bambusovo flavto in ango (boben v obliki peščene ure), Suk-joo Lee pa na piri (bambusova oboa).

Yoon-jeong Heo je ena vodilnih glasbenih osebnosti v Koreji in virtuozinja na svojem inštrumentu. Leta 2007 je ustanovila ansambel, ki igra na tradicionalne korejske inštrumente, z namenom, da bi lokalni slog odprla srečevanju z glasbo od drugod. Tako se je hitro povezala s priznanimi glasbeniki newyorške scene: Nedom Rothenbergom, Erikom Friedlanderjem ali Satoshijem Takeishijem. Razširjeni ansambel je pod imenom Tori Project nastopal tako v ZDA kot v Evropi in navduševal občinstvo z glasbo, ki dotlej še ni bila slišana.

Od zasedbe Tori Ensemble je tako mogoče pričakovati predano igranje inštrumentov, pesmi korejskega dvora ali sijajne improvizacije. Člani, ki preigravajo staro korejsko glasbo, hkrati pa ustvarjajo novo, bodo zagotovo ponudili posebno doživetje. nr