Dejala je, da bi bil po sedanjem dogovoru parlamentarnih strank referendum veljaven, če bi se ga udeležilo 35 odstotkov volivcev. V NSi pa nasprotujejo kvorumu, saj menijo, da se s tem omalovažujejo vsi tisti volivci, ki se redno udeležujejo volitev in referendumov.

"Potuho pa dajemo tistim, ki ostanejo doma in ne opravijo svoje državljanske dolžnosti. S kvorumom ne spodbujamo aktivnega državljanstva, zmagovala pa bo pasivnost. Tudi zapis v člen ustave, da na referendumu ni mogoče odločati o človekovih pravicah, je vprašljiv. Varovanje človekovih pravic, je že zapisano v ustavo," pravi Novakova.

Po njenih besedah poljudno sklicevanje na človekove pravice nam lahko znova navrže zakon v stilu družinskega zakonika, pri katerem so se nekateri prav tako sklicevali na nedefinirane človekove pravice.

Novakova: Le varčevanje ni dovolj za izhod iz krize

Novakova ocenjuje, da samo varčevanje ni dovolj za izhod iz krize. Zato je vlada že predlagala nekaj spodbudnih ukrepov, ki jih je gospodarstvo že pozdravilo. Vlada bo prav tako julija poslala v DZ paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in za odpravo birokratskih ovir, ki onemogočajo hitro ukrepanje in otežujejo poslovanje gospodarstvu in tudi državljanom.

Novakova meni, da šele ko bomo opravili svojo domačo nalogo, lahko pričakujemo tudi zanimanje tujih vlagateljev za naložbe v Sloveniji. Napovedala je tudi, da bo vlada jeseni poslala v DZ tudi paket ukrepov, ki bo prinesel bistvene novosti glede trga dela in bolj prožno delovno pravno zakonodajo, saj se sedanja kaže kot velika ovira za novo zaposlovanje.

Novakova je izrazila tudi zadovoljstvo, da so bili prvi zagovorniki družinske politike in so kot stranka bistveno pripomogli k temu, da se sredstva za varstvo otrok v vrtcu in pri porodniških dopustih niso tako drastično zmanjšala. "Prav spodbudna družinska politika v preteklih letih je pripomogla k izboljšanju slabe demografske slike, zato ji moramo posvečati veliko pozornosti in naklonjenosti," meni predsednica NSi.

Poudarila je, da se v stranki zavedajo, da je potrebno racionalizirati javno porabo in trošiti toliko, kot pridelamo, kot zmore državna blagajna. Pri tem je opozorila, da se prevečkrat dogaja, da gledamo na probleme preko svojega žepa in premalo preko možnosti plačnikov in dolgoročnih ukrepov, ki bodo privedli do pravih ciljev.

Zgodovinska zmaga za NSi

Dejala je tudi, da je bilo v zadnjih treh letih NSi najpogosteje zastavljeno vprašanje, ali se ji bo kot prvi politični stranki uspelo vrniti v parlament. "Od decembra naprej lahko ponosno rečemo: Da, uspelo nam je! Dosegli smo zgodovinsko zmago. NSi je prva stranka, ki se je vrnila," je povedala Novakova in ocenila, da je stranka pri nastajanju nove desno-sredinske koalicije odigrala pomembno vlogo.

Zatrdila je, da bo NSi še naprej delovala konstruktivno in povezovalno, v vladi in parlamentu, saj se zavedajo svoje odgovornosti za državo. Ne bodo pa podprli tistih predlogov, ki sprožajo ideološki boj in nove delitve.

Tradicionalnega tabora, ki je v prvi vrsti namenjen druženju in na katerem se je danes zbralo več kot 3000 članic in članov ter simpatizerjev stranke, se je udeležil tudi evropski poslanec in predsedniški kandidat Milan Zver, ki bo na jesenskih volitvah nastopil tudi s podporo NSi.