Roman Jaya Asherja (v originalu 13 Reasons Why) opisuje zgodbo o šestnajstletnem dekletu Hani Baker, ki stori samomor, pred tem pa svoja razmišljanja in razloge, ki so jo vodili v to skrajno dejanje obupa, z diktafonom posname na trinajst kaset in jih razpošlje trinajstim osebam, ki so na takšen ali drugačen način pripomogle k njeni odločitvi, da si vzame življenje.

Po letu 2007, ko je prvič prišla na police ameriških knjigarn, je izšla še v najmanj 30 drugih državah po vsem svetu. Slovenski prevod je pri Mladinski knjigi dobila prejšnji mesec. Napeta zgodba z elementi najstniškega nasilništva in spolne prisile je šla med mladimi bralci za med. Tudi zato, ker jim daje vpogled v mišljenje svojih vrstnikov, ki jih razmere vodijo v tako absolutno dejanje.

"Ključno sporočilo knjige je po mojem mnenju, da moramo biti pozorni, kako ravnamo z drugimi, saj nikoli ne vemo, kako jih lahko s svojimi dejanji prizadenemo. Včasih lahko koga hudo raniš že z najmanjšo stvarjo.“ je pred obiskom avtorja na njegovi srednji šoli dejal 15-letni ameriški dijak, ki je knjigo v eni sapi prebral še isti dan, ko jo je kupil – v svoji sobi je bedel pozno v noč, saj se ni mogel odtrgati od zgodbe. Naslednji dan jo je priporočil vsem svojim sošolcem ter poskrbel, da so jo prebrali tudi v šolskem bralnem krožku.

"Ta knjiga me je prebudila, da sem začel na stvari gledati drugače,“ pa je na spletni strani, posvečeni Asherjevemu delu, zapisal navdušeni mladi bralec. "Ugotovil sem, da se je treba s problemi soočiti, ne pa da se nabirajo v nas.“

Trinajst razlogov se je v ZDA razvilo tudi v nekakšno gibanje, pri čemer so veliko pripomogla spletna družbena omrežja, pa tudi sam avtor, ki je s knjigo potoval po ameriških šolah in z mladimi načenjal temo samomora. O priljubljenosti knjige pa priča tudi dejstvo, da po njej že snemajo istoimenski film; v kinodvorane prihaja prihodnje leto, vlogo Hane Baker pa bo v njem odigrala najstniška zvezdnica Selena Gomez.