Slovenski rokometaši so dobro opravili prvi del naloge na poti do svetovnega prvenstva prihodnje leto v Španiji. V osrednji ljubljanski dvorani Stožice so po hudem boju premagali Portugalce in si pred povratnim dvobojem, ki bo 16. junija v Guimaraesu, priigrali pet golov prednosti. Pot do zmage je bila izjemno naporna, izbranci Borisa Deniča pa so v zadnjih dveh minutah zapravili priložnost za zmago s sedmimi goli.

Slovenija bo v primeru končnega zmagoslavja nad Portugalsko šestič nastopila na svetovnem prvenstvu. Prvič je igrala na Islandiji leta 1995, nato pa še v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 in v Nemčiji leta 2007.

V slovenski vrsti sta bila na današnji tekmi strelsko najbolj razpoložena Jure Dolenec z osmimi in Luka Žvižej s šestimi goli. V portugalski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Fabio Magalhaes s petimi zadetki.

Slovenski selektor Boris Denič je izjemno pomembno preizkušnjo začel z udarnimi možmi. V vratih je bil Gorazd Škof, krilna položaja sta zasedla Dragan Gajič in Luka Žvižej, mesto krožnega napadalca Miha Žvižej, zunanje položaje pa Jure Dolenec, David Špiler in Uroš Zorman. V obrambi je Špilerja menjal Matej Gaber.

A slovenski prvokategorniki so se v uvodni četrtini kar pošteno mučili z bojevitimi Portugalci. Igra v napadu ni stekla, na vse strani pa je kapljalo in curljalo tudi v obrambi. Portugalci so jo dokaj zlahka prebijali in si v 12. minuti priigrali dva gola prednosti (4:6), zaostanek pa sta že v naslednji minuti izničila Gaber in Luka Žvižej.

Slovenski rokometaši so v drugi polovici prvega polčasa prikazali nekoliko boljšo predstavo. Z boljšo igro v obrambi so tekmecem onemogočili strele iz izdelanih akcij, še vedno pa je pešala igra v napadu. Denič ji je neprestano dovajal svežo kri (v prvem polčasu nista nastopila le vratar Primož Prošt in Borut Mačkovšek), a to ni pripomoglo k njihovi boljši predstavi, tako da so na odmor med polčasoma odšli z golom prednosti (11:10).

Slovenskim rokometašem se je "odprlo" v začetku drugega polčasa. Po izključitvi robustnega Joaa Lopesa so z dvema goloma Dolenca ter po enega Gajiča in Mihe Žvižeja v 33. minuti povedli s 15:11, prednost pa - ob manjših nihanjih - držali vse do 46. minute, ko so se jim tekmeci približali na gol zaostanka (22:21).

V zadnji četrtini pa so domači rokometaši vendarle zlomili odpor žilavega tekmeca. Slovenski voz sta povlekla učinkovita Špiler in Dolenec, a ključ do zmage je bila vendarle agresivnejša igra v obrambi in hitrejša v napadu. Na roko jim je šlo tudi dejstvo, da je Portugalska v zadnjih desetih minutah ostala brez Alvara Rodriguesa in Wilsona Davyesa, ki sta zaradi grobe igre prejela rdeča kartona. Slovenija je v 58. minuti povedla z 31:24, v zadnjih dveh minutah pa malenkostno popustila, na Pirenejski polotok pa se bo vendarle odpravila z lepo prednostjo petih golov.