Lukšič je v svojem govoru na srečanju dejal, da so se v politiko zadnje čase začeli rekrutirati ljudje, "ki imajo dolge repe, ti pa sežejo tudi do sodišč". Sam je pa prepričan, da je politika prostor, ki mora biti čist, vanjo vpleteni ljudje pa ne smejo biti del klientelistične strukture. Le na tej osnovi se lahko krepi demokracija, je menil.

Zato je ocenil, da stranke ne bi smele imeti predsednikov, ki morajo pojasnjevati neka svoja ravnanja iz preteklosti. Dejal je, da je stranka idejna, ne pa interesna grupacija. Stranka po njegovih besedah ni podjetje, pa tudi država ne more biti vodena kot podjetje, saj to ni, je bil poudaril.

Glede odnosov z vlado je dodal, da je opozicija lahko konstruktivna, šele ko je tudi koalicija taka. "Če pa vlada pripravlja načrt razprodaje državnega premoženja, načrtuje razgradnjo organizacije slovenskega športa ali maje šolstvo in javno zdravstvo, naj ne računa na podporo, ampak blokado," je opozoril. Ob tem je nadaljeval: "Tisti, ki so se šopirili, da znajo bolje, so v pol leta pokazali, da nam ne sežejo do kolen". A kot je dodal, nikogar, ki bo delal za državo, ni treba biti strah te stranke.

Igor Lukšič: Čez fiskalno pravilo je treba narediti križ

Lukšič pravi, da je želja SD, da bi se vsi prebivalci Slovenije počutili dobro, zato bo njihov predsedniški kandidat tudi kandidat vseh državljanov.

Novi predsednik Socialnih demokratov se je dotaknil tudi ustavnih sprememb. Sam se ne strinja s tem, da "si nekateri politiki s predlogi za ustavne spremembe poskušajo popraviti imidž v javnosti". Priznava sicer, da treba po 20 letih ugotoviti, kaj je v ustavi takega, kar "omogoča, da se gre v napačno smer", pri čemer se mu ena takšnih zadev zdi referendumska ureditev. Vendar je treba spremembe po njegovem mnenju sprejemati s premislekom na dolgi rok.

Lukšič je še izpostavil, da je za njimi teden, "ki je spremenil Slovenijo, ne pa toliko stranke", sami pa da so pokazali, da so vredni nekega novega upanja.