Cesta čez prelaz Korensko sedlo je zelo pomembna za turistično gospodarstvo v Zgornjesavski dolini, ki zaradi večmesečnega zaprtja ceste beleži slabši obisk gostov iz bližnje Avstrije. Kranjskogorski turizem je močno navezan na sosednji državi Avstrijo in Italijo. Da so dobre prometne povezave zelo pomembne, se zavedajo tudi v kranjskogorski občini, kjer so zato lani podprli sanacijo porušenega zidu in prepusta na cesti proti Korenskemu sedlu.

Nesprejemljivo pa se občini in turističnim delavcem zdi, da se je izvedba del zavlekla in je bila cesta zaprta dlje, kot je bilo predvideno, in sicer namesto do konca maja do drugega tedna junija. Kot so zapisali v pozivu Gorenjski gradbeni družbi, DRSC ter ministrstvu za infrastrukturo in prostor, se z vsakim nadaljnjim dnem zaprtja ceste izpad dohodka v igralniškem turizmu, hotelirstvu in gostinstvu povečuje.

Na DRSC so na drugi strani spomnili, da so že novembra zagotovili nujno sanacijo porušenega zidu in prepusta. Tako je bila cesta preko zime prevozna. Z drugo fazo pol milijona evrov vredne sanacije so nameravali nadaljevati februarja, a so jo zamaknili prav na prošnjo lokalne skupnosti, da bi bila cesta odprta v času smučarskih poletov v Planici in svetovnega pokala v alpskem smučanju na Vitrancu.

Dela so tako stekla po 21. marcu. Vendar se je izkazalo, da so geološke razmere bolj zahtevne od predvidenih v projektni dokumentaciji. Poleg tega so delavcem zagodle aprilske vremenske razmere z ohladitvijo, dežjem in snegom. Zaradi vseh teh razlogov za zamudo pa se je zapora ceste podaljšala v junij.

V zadnjih dneh je izvajalec okrepil ekipo na gradbišču in delovni čas podaljšal na 12 ur dnevno. Tako bo cesta za izmeničen enosmerni promet odprta danes. Ob koncu meseca pa bo potrebna še ena, tridnevna popolna zapora ceste, saj drugače ni možno izvesti asfaltiranja. Katere tri dni bo cesta zaprta, bo odvisno od želja lokalne skupnosti in od vremenskih razmer.