Pred poletnimi študijskimi obveznostmi (narediti zadnji izpit in napisati diplomo na fakulteti za menedžment v Kopru) čakata mladega Dolenca še reprezentančna obračuna s Portugalsko. "Glede na uspehe in rejting smo seveda favoriti. Zato imamo obveznost, da se uvrstimo na SP in poskrbimo za kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih. Če nam slučajno ne bi uspelo, bi bila to velika katastrofa in blamaža," se zaveda levoroki Gorenjec, za katerega je bilo letošnje EP v Srbiji prvo veliko tekmovanje, kljub debitantskemu nastopu pa je bil deseti strelec Eura.

Glavno "študijsko gradivo" na pripravah za tekmi s Portugalsko sta obračuna na lanskih kvalifikacijah za EP v Srbiji, ko je Slovenija doma zmagala s 34:31, v gosteh pa izgubila z 29:31. "Portugalci igrajo obrambo 5-1, ki je redkost v Evropi, saj večina igra sistem 6-0. V obrambi precej 'izpadajo', kar bi nam moralo ustrezati. Imamo namreč hitre zunanje igralce, ne pa težkih 'šuterjev' z desetih, enajstih metrov. Njihovo obrambo moramo razbijati prav s hitrostjo. V napadu stavijo na veliko gibanja in hiter pretok žoge, precej streljajo s tal, ves čas iščejo krožnega napadalca, ki je zelo močan...," igro Portugalske analizira član Gorenja iz Velenja.

Dolenec priznava, da je pri igralcih prisotna utrujenost. Toda ob tem 190 centimetrov visoki in 93 kilogramov težki desni zunanji igralec dodaja: "Zdržati moramo še dober teden, potem pa bo čas za počitek. Prepričan sem, da bomo zdržali, sicer bi bilo bolje, da se sploh nismo zbrali in bi lahko že prej odšli na dopust. Seveda naša telesa niso v takšnem stanju, kot so bila na začetku sezone, a ni krize. Meni je šlo na roko dejstvo, da sem si z Gorenjem predčasno zagotovil naslov prvaka, zato v zadnjem mesecu nismo več trenirali 'na polno'. Zato sem prišel na reprezentančne priprave manj utrujen kot tisti, ki so v klubih igrali stoodstotno do zadnje tekme."

V reprezentančnem dresu je Dolenec do zdaj zbral 26 nastopov in dosegel 111 zadetkov, proti Portugalcem pa je igral tudi na lanski junijski povratni kvalifikacijski tekmi za EP 2012 v Espinhu (poraz 29:31) in dosegel en gol. "Na zdajšnjih dveh tekmah bomo pokazali in dokazali, da smo imeli takrat zgolj slab dan. Že v Stožicah si moramo priigrati lepo prednost? Kaj to pomeni? Težko je reči, kajti nobena razlika nam ne zagotavlja mirnega potovanja v Guimaraes. V dresu Gorenja smo letos v pokalu EHF doma premagali Valladolid z desetimi zadetki razlike, a nato v Španiji skoraj izpadli. Proti Rheinu Neckarju smo doma izgubili z dvema goloma, kljub temu pa smo imeli v Nemčiji fantastično priložnost za napredovanje, vendar je na žalost nismo izkoristili. Teoretično lahko tudi izgubimo v Ljubljani in nato v Guimaraesu zmagamo s plus deset. A računam, da bomo dobili obe tekmi, kajti potem je jasno, da ne moremo ostati brez uvrstitve na SP."