Maribor Predstava Avdicija za življenje, ki je nastala v japonsko-slovenski koprodukciji, je sicer svojo svetovno premiero v okviru Evropske prestolnice kulture doživela že sinoči, a je zagotovo ob današnji prvi ponovitvi šele na začetku osvajalskega pohoda. Ne nazadnje bo plesna predstava v ponedeljek v Stari mestni elektrarni doživela še ljubljansko premiero.

Masahiro Kinoshita, ki se v tandemu z Matjažem Pograjcem podpisuje pod režijsko delo, je predstavo, ki je nastala v sodelovanju med različnimi umetniškimi kolektivi - slovensko skupino Betontanc in japonskim kolektivom The Original Tempo, slovenskim glasbenim duetom Silence, harmonikarjem Markom Brdnikom ter japonskim glasbenikom Kacunorijem Takajamo - opisal kot "prostrano in pestro". Pograjc pa je mnenja, da bo predstava povsem nova izkušnja tudi za tiste, ki zvesto spremljajo delo Betontanca.

Ustvarjalci so projekt gradili na zgodbi priznanega japonskega avtorja Rjunosukeja Akutagawe Pajkova nit. Ta pripoveduje o Budi, ki poskuša morilca, roparja in požigalca Kandato rešiti iz pekla samo zato, ker je grešnik v življenju naredil eno samcato dobro stvar - prizanesel je drobnemu pajku. Pri postavitvi predstave je ustvarjalce zanimalo, kaj je pri posamezniku tista stvar, za katero meni, da ga dela vrednega obstoja na tem svetu.

Za dramaturgijo je poskrbela Andreja Kopač, video je delo Kiyotakeja Yoshimitsuja, kostume pa je oblikovala Mateja Benedetti. Oder bodo zasedli Katarina Stegnar, Yuka Hyodo, Ivan Peternelj, Branko Potočan in Syuichi Sakaguchi. nr