Sobota, 9. junija

V Slovenski kinoteki v Ljubljani v juniju praznujejo 90. rojstni dan slovenskega igralca Demetra Bitenca. Nocoj bo projekcija enega njegovih zgodnejših filmov, Minuta za umor, ki ga je režiral Jane Kavčič. Po njem bo pogovor z Demetrom Bitencem.

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo odigrala prvo kvalifikacijsko tekmo s Portugalsko za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Ponedeljek, 11. junija

Mednarodni denarni sklad (IMF) bo objavil poročilo o španskem bančnem sistemu. Pričakovati je mogoče "zaskrbljenost" in pozive k "ukrepanju".

Na junijski seji bodo poslanci na zahtevo opozicije glasovali o odločitvi kolegija predsednika državnega zbora, da se zakona o lastninskem preoblikovanju loterije in o kmetijskih zemljiščih obravnava po skrajšanem postopku. Sicer pa bo državni zbor obravnaval tudi spremembe zakona o državnem tožilstvu, pa zakona o medijih, zakona o cestah, zakona o varstvu okolja... Pri zakonu o varstvu okolja se bo polemika odvijala o načrtovani ukinitvi sveta za varstvo okolja. S spremembami zakona o državnem tožilstvu poskuša koalicija sedanji državni sekretarki na Gorenakovem MNZ Barbari Brezigar omogočiti, da se preseli v Janšev kabinet, ne da bi s tem izgubila tožilsko funkcijo.

Torek, 12. junija

Svetovni dan boja proti otroškemu delu. Unicefove ocene iz zadnjega desetletja pravijo, da se po svetu z lastnim delom preživlja najmanj 250 milijonov otrok, starih od pet do štirinajst let.

Od 19. ure dalje bodo Križanke utripale v duhu urbanih glasbenih ritmov. CUK Kino Šiška je v letnem gledališču pripravil prvi festival urbane kulture, ki so ga poimenovali UF! Predstavile se bodo vzhajajoče zvezde svetovne glasbene scene, in sicer notorični kanadski elektro-punk duo Crystal Castles, alter-pop senzacija The Ting Tings ter retro-unikatni Willy Moon. Gostom bodo družbo delale tudi domače sile N'Toko, New wave Syria in Barely Modern.

Sreda, 13. junija

Slovenske nevladne organizacije bodo spregovorile o 83 primerih, ko je vlada iz postopka sprejemanja predpisov delno ali v celoti izključila javnost in s tem kršila resolucijo o normativni dejavnosti.

Četrtek, 14. junija

Generalna skupščina združenih narodov bo začela razpravo o razmerah v Siriji. Govorili bodo tudi o masakru v mestu Hula, kjer je bilo konec maja pobitih več kot devetdeset civilistov, med njimi tudi otroci.

Petek, 15. junija

Ljubljana bo dočakala invazijo rock glasbe, saj na Gospodarsko razstavišče prihaja Rock Music Fest Slovenia. Na dveh odrih se bodo izmenjale številne tuje in domače glasbene skupine. Med najbolj pričakovanimi je zagotovo finska zasedba Sunrise Avenue, ki je poznana predvsem po skladbi Hollywood Hills.

Festival Junij 2012 v Ljubljani bo v znamenju koncerta Povodni mož v Stari Ljubljani, ki ga bosta družno izvedla SNG Opera in balet Ljubljana ter Glasbena matica Ljubljana. Kantata predstavlja spoj dela dveh velikih umetnikov, Franceta Prešerna in skladatelja Viktorja Parme, ter bo po stotih letih prvič ponovno izvedena.