V Gangwonu v Južni Koreji je bilo drugače. Bojda so ga morali ob izpadu zdaj že bivšega predsednika Smučarske zveze Slovenije Tomaža Lovšeta pošteno miriti. V zelo osebno, mestoma celo čustveno napisanem epilogu dogajanj v Južni Koreji, ki smo ga v torek objavili v Dnevniku, je zapisal, da mu je Lovše ukradel sanje.

Če bi Kranjec Kochu zlomil noge...

"Svojega brata še nikoli nisem videla tako razburjenega. Tresle so se mu roke, ostali udeleženci smo mu prigovarjali, da bi, če bi ravnal z enako mero agresivnosti, kot jo je pokazal Lovše, naredil Sloveniji in Planici še več škode," je čisto iskreno povedala Žerjavova sestra, sicer direktorica kranjskogorske lokalne turistične organizacije Mirjam Žerjav, prav tako udeleženka kongresa FIS v Južni Koreji. "Vsi, ki smo šli v Korejo zato, da bi delali v dobro Planice, smo šli na pot z občutkom, da imamo sicer možnosti za zmago, a da so naši protikandidati močni. Nismo se slepili, da smo kar favoriti. Nenazadnje smo edini kandidirali prvič. Po odlični predstavitvi Petre Majdič in Francija Petka so k naši mizi pristopali člani predsedstva FIS in glede na njihove odzive smo začutili, da imamo možnosti. Če ne drugega, smo vedeli, da smo pripravljeni za športni boj," je razložila Mirjam Žerjav.

Ko se je izkazalo, da s športnim bojem ne bo nič, je Jureta Žerjava, dolgoletnega športnega delavca in športnika po duši, to prizadelo. In mu ubilo sanje. "Po izbruhu predsednika Smučarske zveze sredi svečane večerje, sredi zares lepega, kulturnega programa in sredi strežbe glavne jedi, sem vsaj jaz osebno začutila, da izgubljamo. Ukradeno nam je bilo športno, fer tekmovanje za pridobitev organizacije svetovnega prvenstva. Verjamem, da je Jureta, ki je vse življenje športnik, to najbolj bolelo. Odraščala sva v svetu, kjer takih izpadov in takih incidentov nismo poznali. Jure je miren človek, ki se ne pusti spraviti iz tira. Zelo razumsko spremlja stvari v življenju. Tokrat prvič ni bilo tako," je povedala sestra Mirjam.

"Kot športnik res vedno pričakujem športno borbo tudi na drugih področjih. Tokrat pa je bilo tako, kot če bi Robi Kranjec na vrhu zaleta planiške velikanke Kochu zlomil nogo, nato pa na dnu slavil zmago in rekel, boljši sem. V športu tako ne gre!" je dejal petdesetletni profesor športne vzgoje Jure Žerjav.

Po končanem študiju je učil telovadbo v mojstranski osnovni šoli in treniral jeseniške nadobudne smučarske tekače. Leta 1987 se je zaposlil na Smučarski zvezi Slovenije kot trener tekačev in bil tako tudi udeleženec zimskih olimpijskih iger v Albertvillu leta 1992. Od leta 1994 do 2002, ko je zmagal na volitvah za župana Kranjske Gore, je bil učitelj športne vzgoje na Gimnaziji Jesenice.

Šport in politika sta pri njem torej ves čas neposredno povezana, čeprav se zdi, da je vedno bolj športnik kot politik. Za župana je bil sicer vedno izvoljen kot kandidat LDS, a zdi se, da bi dobil volitve tudi na kakšni drugi listi ali pa kot neodvisni kandidat. V lokalnem okolju pač več velja ime, osebnost, kot pa strankarska pripadnost. Kot župan Kranjske Gore je ohranil stik s športom, saj vsako leto gosti najpomembnejše veljake zimskih športnih organizacij ob dogodkih v Planici in na Vitrancu. Že po funkciji je avtomatično član obeh organizacijskih odborov.

"Glede Planice priznam, realno je bilo pričakovati zmago za leto 2019. Da smo prišli v drugi krog, je bil velik uspeh. Z odlično predstavitvijo Francija in Petre smo prepričali marsikoga. Morda bi nam celo uspelo zmagati, če..." je nekaj grenkobe moralo ostati po dogodkih v Južni Koreji. A puške v koruzo Kranjskogorci niso vrgli. Gradnja nordijskega centra Planica bo tekla neodvisno od organizacije svetovnega prvenstva, nenazadnje je zgrajeni center šele pogoj za kandidaturo.

Sikajoči poštenjak

Zvrhano mero diplomacije Žerjav vsako leto pokaže pri Ruski kapelici pod Vršičem, kamor prihajajo ruski veljaki, poslovneži, pomembneži. Ob prvih tovrstnih srečanjih smo se tisti, ki zadevo spremljamo kot opazovalci ali poročevalci, spraševali, ali bo na videz robustni učitelj telovadbe, ki je imel v preteklosti več stika z mladino v kratkih hlačah kot s kravatarji z milijoni pod palcem, sploh znal, zmogel primerno zastopati občino gostiteljico. Nalogo je dobro opravil že prvič, naslednja leta je bila le še rutina.

Verjetno tudi zato, ker je imel dobre mentorje pri uveljavljenih kranjskogorskih gostincih, nenazadnje pri svojem predhodniku, znanem hotelirju Jožetu Kotniku. Kotnik je sicer eden glasnejših kritikov županovanja Jureta Žerjava, a nenazadnje je bil tudi Žerjav v občinskem svetu, ko je bil župan Kotnik, vedno zelo glasen kritik Kotnikovih potez in odločitev. Na vprašanje, kakšen župan je Jure Žerjav, je Jože Kotnik brez pomisleka izstrelil: "Odkrito bom povedal. Je izredno pošten človek in malo je takih. Ima izreden odnos do otrok in športa. Kapo dol za urejene osnovne šole in odlično novo športno dvorano. V mojem času smo morali poskrbeti za osnove razvoja občine. On je kot svetnik ves čas nekaj sikal. A ko je postal župan, je naš program pravzaprav dokončal stoodstotno. Še opravičil se mi je, ker je bil sprva tako kritičen," je dejal Kotnik, ki pa mu kot človek brez dlake na jeziku kritiko večkrat uspešno vrne. "Jaz sem bil kot župan morda preveč gospodarski, on pa sploh ni. Upam, da imam prav, ko mislim, da je njegova dobra lastnost tudi ta, da zna poslušati in se poučiti na področjih, kjer je šibak." Kranjska Gora je v stagnaciji. Treba je znova zagnati gospodarstvo, kaj je gospodarstvo v tej dolini, pa je jasno smučarija in turizem. Žičničarji se komaj držijo nad vodo, hotelirji tožijo zaradi recesije.

Kranjska Gora je tradicionalno smučarsko-športni center, v strategiji razvoja pa piše, da so pohodniško-igralniški. "Ta strategija je zgrešena. Zastaviti bo moral politiko, ki bo v prid gospodarstvu," je prepričan Kotnik. A postavlja se vprašanje, kako lahko župan skrbi za razvoj gospodarstva. "Samo kolesarski most v Gozdu-Martuljku poglejte. Leta in leta so ga gradili, zdaj ko je dokončan, je pa zaprt, ker niso zgradili poti do njega! Absurdno. Vem, boste rekli, da most in poti gradi država, a za mene je to napaka občine. Že res, da država daje denar in je uradno investitorica, a most je v naši občini in naš župan bi moral tudi s pritiski na državo skrbeti, da bi bil čim prej končan. Pa je to samo en primer," je oster Jože Kotnik, ki je prepričan, da moraš včasih udariti po mizi, ne glede na to, katere politične barve je sogovornik na drugi strani.

"Kranjsko Goro sosednji kraji dohitevajo in prehitevajo. Treba bo zakurblati, delati velike korake, da se slučajno ne obrne navzdol. Zelo dobro delamo na področju zelenega turizma, ohranjanja okolja. Veste, v Kranjski Gori imamo precej pametnih ljudi. Naš problem je, da mora nekdo od zunaj nekaj narediti, da to potem ocenimo kot dobro," je zaključil Jože Kotnik. Morda pa lahko prav korejska epizoda prispeva k spremembi te miselnosti.