Začetek stavke, ki so jo sprva napovedali za ponedeljek, so odložili za 14 dni. V tem času bosta obe pogajalski strani reševali ostale stavkovne zahteve.

Sindikat je začetek stavke napovedal za ponedeljek od 7. ure, trajala pa naj bi do izpolnitve stavkovnih zahtev. Pogajalska skupina UKC Ljubljana in sindikat sta s pogajanji začela v torek.

Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v t. i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester.

Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo v UKC. Oziroma kot trdijo v sindikatu Pergam, je tem medicinskim sestram vodstvo UKC ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo.

Pogajalski strani sta po četrtkovih pogajanjih glede stavke poslala dopis ministrstvu za zdravje. V njem ministrstvo pozivata, naj ju obvesti o vsebini sestanka, na katerem naj bi govorili tudi o rešitvah, ki bi lahko preprečile stavko medicinskih sester.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v četrtek pojasnil, da rešitev iščejo v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje in javno upravo. Še pred nadaljevanjem pogajanj morajo namreč znotraj vlade oziroma obeh ministrstev razčistiti, kaj lahko ponudijo in kaj je v skladu z zakonom. Gantar verjame, da bo potem tudi rešitev blizu.