Po besedah predsednika Türka sodi Nek med sedanje in dolgoročne ključne prvine slovenske energetske strategije, v njej pa gojijo varnostno kulturo, s katero so po japonski katastrofi celo prehiteli mednarodne potrebe in tovrstna prizadevanja za preizkus vseh evropskih elektrarn.

V primerjavi z drugimi deluje krška nuklearka zelo dobro, njena vloga pa je v skupni energetski strategiji Slovenije pozitivna in obetavna ter eden njenih ključnih razvojnih stebrov, je poudaril.

Glede izgradnje njenega drugega bloka je dejal, da je danes precej slišal o podaljšanju življenjske dobe Neka s 40 na 60 let, kar se mu zdi zanimiv strateški koncept. Nek bi tako po sedanjih načrtih obratovala še 30 let, tako da je osnovna smer razvoja zastavljena s podaljšanjem njene življenjske dobe, je pojasnil.

Drugo je odprto in o tem se bo treba pogovarjati v nekem kasnejšem obdobju, je še povedal predsednik Türk.

Kot je menil predsednik uprave Neka Stane Rožman, lahko z zadovoljstvom ugotavlja, da se upravni postopek za podaljšanje življenjske dobe nuklearke zaključuje, končan pa naj bi bil predvidoma sredi leta oz. v kratkem.

Z njim bo določena prihodnost Neka in dan jasen signal, da lahko vsi vpleteni s krškim jedrskim objektom in jedrsko energijo računajo dolgoročno. Jedrska energija je tudi ključna postavka, ki bi morala biti prenesena v nacionalni energetski program, je dodal.

V okrilju omenjene definicije se lahko potem razpravlja tudi o drugem bloku nuklearke oz. o njegovi izgradnji, je še povedal Rožman.

Predsednik Türk, ki se danes mudi na obisku v občini Krško, si je po davišnjem pogovoru s krškim županom Miranom Stankom in po sestanku s predstavniki občine ogledal stalne zbirke Mestnega muzeja Krško. Nato je obiskal Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, kjer si je ogledal kulturni program, pri katerem so sodelovali romski otroci. Opoldne je obiskal Nek, obisk pa bo zaključil z odprtjem večnamenskega objekta Dom krajanov v Brestanici.