Za govorniškim odrom so se zvrstili njeni soigralci Julia Robers, Jack Nicholson, Jack Black, Sally Field in Meryl Streep, nekaj besed pa so povedali tudi njeni prijatelji, sodelavci in občudovalci, kot so Katherine Heigl, Don Rickles, Morgan Freeman in nekdanji demokratski kandidat za predsednika George McGovern.

"Danes se bomo poklonili osebi, ki jo poznam in jo imam rad že celo življenje," je o Shirley dejal njen mlajši brat Warren Beatty. Mnogo drugih govornikov pa se je z veseljem pošalilo iz Shirleyjinega prepričanja, da je živela že mnogo življenje prej. Jack Black ji je v govoru nagrado podelil v različnih obdobjih, od prazgodovine do kolonializma, in nazadnje dejal: "To ni prva nagrada za življenjsko delo, ki jo je Shirley dobila."

Nicholson, ki je z MacLainovo igral v Terms of Endearment, za vlogo, v katerem je Shirley osvojila oskarja, je dejal, da igralka obožuje svoje oboževalce, hkrati pa je tudi edina oseba, "ki poleg cerkve obljublja večno življenje".

Nagrado ji je podelila Meryl Streep, ki je dejala, da je Shirley uhodila pot za zrelejše ženske v Hollywoodu, saj je večino svojih najboljših vlog dobila šele v srednjih letih – takrat, ko igralke ponavadi potonejo v pozabo.

Shriley Maclaine je bila za oskarja nominirana kar petkrat, domov je odnesla enega. Zlati globus je osvojila že s prvo filmsko vlogo v Hitchcockovem filmu The Trouble With Harry. V srednjih letih je ena izmed njenih najbolj znanih vlog v filmu Jeklene magnolije, v katerem je igrala tudi Julia Roberts.

Shirley Maclaine in Barbara Streisand, sicer zelo dobri prijateljici, obe praznujeta rojstni dan 24. aprila, zato ga ponavadi preživita skupaj.